Annonce
Sacha Baron Cohen vil fremover koncentrere sig om at spille med i andres film frem for at lave sine egne karakterer og komedier. (Arkivfoto). Foto: Rick Rycroft/Ritzau Scanpix
Indland

Borat har smidt masken og er blevet aktivist

Manden bag Borat, Sacha Baron Cohen, har lagt sin succesfulde karriere som undercoverkomiker bag sig til fordel for skuespil og aktivisme. Han fylder 50 onsdag.

Han brød igennem med figuren Ali G, som blev et humoristisk hit i både Storbritannien og USA.

Og karakteren Borat gjorde Sacha Baron Cohen til en verdensberømt lattermagnet.

Men komikeren, der onsdag den 13. oktober fylder 50 år, har lagt begge roller bag sig og er blevet mere alvorlig.

Han vil ikke længere bruge sine figurers naive og afvæbnende spørgsmål til at narre folk til at afsløre deres fordomme og dobbeltmoral for rullende kameraer.

Den opskrift gav ellers britiske Sacha Baron Cohen flere voldsomt succesfulde serier og film.

Først med "Da Ali G Show", hvor Cohen spillede titelrollen, en wannabe-gangster fra Londons forstæder, der var lige så spejlblank, som han var opsat på at virke sej.

Han blev så stort et navn i Storbritannien, at selv den 100-årige dronningemor kunne efterligne hans slagord, "respec'".

Sacha Baron Cohen genoplivede Borat-karakteren - angiveligt for sidste gang - til den film, der udkom sidste år under coronapandemien. (Arkivfoto). Foto: Timothy A. Clary/Ritzau Scanpix

Ud fra den serie udsprang også hans mest kendte figur, Borat, en fiktiv kasakhisk tv-journalist med et meget gammeldags verdenssyn, der rapporterede om Vestens særheder til sit hjemmepublikum.

I sin første spillefilm om Borat raffinerede Sacha Baron Cohen sin evne til at stille stadig mere absurde og grænseoverskridende spørgsmål til sine intetanende ofre på tværs af USA.

Komedien blev et globalt hit i 2006, omend Kasakhstan ikke kunne se det sjove i den fiktive og grove hovedrolle. Humøret blev dog bedre, da filmen skaffede landet flere turister.

Efterfølgende prøvede Sacha Baron Cohen sig af som seriøs skuespiller i film som "Sweeney Todd" og "Les Misérables".

Han stod også bag tre nye komedier, "Brüno", "Diktatoren" og "Grimsby", men især den sidste var langt fra at opnå samme succes som "Borat".

I 2018 vendte Baron Cohen tilbage i en mere aktivistisk udgave. Først med tv-serien "Who is America?" med en tydelig politisk dagsorden om at udstille hykleri og ekstremisme i forskellige kroge af det amerikanske samfund.

Især republikanerne, der havde hjulpet Donald Trump til præsidentposten, var i hans sigtekorn, har Baron Cohen sagt til The Guardian.

De sociale medier, der ikke gjorde nok for at stoppe løgne og konspirationshistorier, har han også været ude med riven efter.

- Hvis Facebook havde været der i 1930'erne, havde de tilladt Hitler at lave 30-sekunders videoannoncer om sin "løsning" på "det jødiske problem", sagde Sacha Baron Cohen i en indigneret tale i 2019.

Året efter vendte han tilbage med endnu en Borat-film, også med slet skjult Trump-kritik, som igen blev godt modtaget.

Men så er det også slut med den slags karakterdrevne film, siger Sacha Baron Cohen.

- Tanken er at droppe undercoverarbejdet nu. Jeg vil langt hellere arbejde med folk som Aaron Sorkin, Martin Scorsese eller Adam McKay (instruktører, red.), sagde han for nylig til magasinet GQ.

Netop Sorkin samarbejdede han med på filmen "The Trial of the Chicago 7", som i år gav Baron Cohen en oscarnominering for sit skuespil.

Et tegn på, at den høje brite nok også vil kunne klare sig uden Borat-masken.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland

For fjerde dag i træk er der flere end 1000 nye coronatilfælde

Udland

Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst