Annonce
Med nye boligskatteregler er det ikke urealistisk, at priserne på ejerlejligheder - specielt som her i Odense - falder et sted mellem 2 procent og 10 procent omkring overgangen til de nye regler i 2024, skriver Mira Lie Nielsen. Arkivfoto: Michael Bager
Danmark

'Boligskatten kommer' advarede boligøkonomen - igen

Festen på boligmarkedet er fortsat ind i 2021, og især er der drøn på ejerlejlighedsmarkedet, hvor der nærmest ikke er flere varer på hylderne.

Jeg hører flere og flere historier om lejlighedssalg, hvor flere købere byder hinanden yderligere op i håb om at være den heldige, som løber med den eftertragtede og knappe vare. Når det går godt, er det helt naturligt at forvente, at sådan fortsætter det nok, men er der noget, vi kan være ret sikre på, så er det, at den handels- og prisfest, som vi ser nu, ikke vil vare ved.

Det er der flere grunde til. Bl.a. er det i sagens natur sådan, at boligpriser ikke kan stige mere end indkomsterne for evigt, for så løber markedet tør for nye kunder og dermed benzin til at holde boligmotoren i gang.

En anden ting, som vil sætte en kæp i hjulet på ejerlejlighedspriserne - og som der ikke tales så meget om for tiden - er, at vi lige om lidt, i 2024, overgår til nogle nye boligskatteregler. Regler, som især får en betydning for priserne på ejerlejlighedsmarkedet. Nogle vil måske anholde, hvorvidt de overhovedet bliver en realitet i lyset af en perlerække af forsinkelser og senest tre års udskydelse. Men selvom der er noget "ulven kommer" over det, så husk, at ulven jo rent faktisk kom ... og fordi man bor uden for København, så går man altså ikke fri. Ejerlejlighedsejere i bl.a. Aarhus og Odense vil også mærke biddet fra de nye vurderinger og boligskatteregler.


Jeg har en ret tydelig fornemmelse af, at ejerlejlighedskøbere i dag lykkeligt har glemt, at boligskatterne kommer til at stige markant på ejerlejligheder.


De nye boligskatteregler betyder forventeligt prisfald på ejerlejligheder i alle landets store byer.

For det er nemlig sådan, at de nye vurderinger på ejerlejligheder ventes at stige så meget, at selvom satserne for både ejendomsværdiskat og grundskyld sænkes fra 2024, så vil boligskatten fortsat stige på mange ejerlejligheder. Derfor har man valgt at tildele de berørte ejere, som har købt inden 2024, en såkaldt skatterabat, der altså er et permanent skattenedslag, så længe de bor i boligen. Men en ny køber får ikke nogen rabat, og det vil derfor koste en ny ejer mere at bo i lejligheden. Og det er dette frafald af skatterabatter, som vil presse priserne ned i en periode.

Vores beregninger, der tager udgangspunkt i de seneste forventninger fra Skatteministeriet, viser, at det ikke vil være urealistisk, at priserne på ejerlejligheder falder et sted mellem 2 procent og 10 procent omkring overgangen til de nye regler i 2024 – for nogle lejligheder måske mere.

De største procentvise prisfald forventer vi i Odense, hvor skatterabatterne ventes at udgøre de største andele af priserne, og derfor vil der netop der skulle større prisfald til for at udligne omkostningerne til den ekstra boligskat for en ny ejer efter 2023.

Det er på alle typer lejligheder i de store byer, at vi kan forvente prisfald, når de skal sælges, efter de nye regler er trådt i kraft. I de mindre byer vil der generelt være mindre effekt af de nye boligskatter, men også på dyre adresser i Vejle og Middelfart vil man sikkert kunne se et tryk ned på prisen.

Jeg har en ret tydelig fornemmelse af, at ejerlejlighedskøbere i dag lykkeligt har glemt, at boligskatterne kommer til at stige markant på ejerlejligheder, når de sælges første gang efter 2023 - og det vil alt andet lige trykke priserne ned. Det skal alle, men især unge, som køber i et marked med så høj prisfart som nu, være meget opmærksomme på. 

De nuværende købere og nye ejere inden 2024 skal godt nok ikke have den ekstra skat på boligen op af lommen, og de vil derfor fortsat have råd til at bo i boligen, men det er ikke sikkert, at de har råd til at sælge, fordi prisen skal ned, for at en ny køber vil og kan købe den.

For tiden er der færre lejligheder til salg end lige op til finanskrisen. Det skaber grobund for forhastede købsbeslutninger, fordi andre sultne købere ånder en i nakken. Nogle vil forkøbe sig og vokse ud af boligen om få år. En bolig bør købes for at opfylde et behov for tag over hovedet i en længere årrække, og især i det nuværende marked er det vigtigt ikke at tænke kortsigtet i forventning om, at priserne for eksempel vil fortsætte uafbrudt op de kommende fem år.

Ingen ønsker at være festdræber ... og så alligevel. For bidmærkerne kan altså godt blive store og dybe, hvis ikke man tænker sig om en ekstra gang, når man træder ind på boligmarkedet. Advarede boligøkonomen - igen.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, chefanalytiker, Nykredit. Pr-foto

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi