Annonce
Det modne segment på boligmarkedet har nu bedre muligheder for at blive boende i huset hele vejen gennem alderdommen - hvis man ønsker det. Arkivfoto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Danmark

Boligøkonom: Med nyt lån kan du finansiere dit otium med mursten

Coronapandemien har som bekendt sat sit præg på boligmarkedet. Ikke med faldende priser som forventet - tværtimod. Jeg og mine ligesindede har skrevet side op og side ned om riften om sommerhuse, og huspriser, som kun vil én vej.

Det går faktisk så hurtigt, at der nu tales om, at der er kommet for meget fart på. På en måde har den overraskende, positive udvikling på boligmarkedet taget lidt af rampelyset fra en anden positiv udvikling, som især de ”gamle” boligejere kan glæde sig over.

At nogen måske vil føle sig en smule stødt over at blive puttet i ”gamle” kassen, det må jeg hermed undskylde for. Men det er sådan, at især boligejere, der har rundet det 56. år, med stor appetit har omfavnet en ny type realkreditlån. Det er realkreditlån, der giver mulighed for afdragsfrihed i alle 30 år af lånets løbetid. Og ca. 80 procent af de lån er hos Totalkredit, som er landets største udlåner, udbetalt til boligejere over 55 år.


Det er jo netop i livets otium, at den opsparing man har skabt, skal bruges - også opsparingen i boligen.


Men det er slet ikke nogen overraskelse, for der er netop tale om lån, som særligt retter sig mod at give det modne segment på boligmarkedet bedre muligheder for at blive boende i huset hele vejen gennem alderdommen, hvis man ønsker det.

Det kan ikke være gået mange boligejere og køberes næse forbi, at der i de senere år er indført en række kreditregler fra Finanstilsynet, som påvirker kreditgivningen i landets banker og realkreditinstitutter. Det er ikke længere helt så ligetil at låne i sin bolig, når man kommer op i årene, og hvis man ikke har den store pensionsopsparing. Sådan har nogen i hvert fald følt det. Og det er ærgerligt, da det jo netop er i livets otium, at den opsparing man har skabt, skal bruges - også opsparingen i boligen.

De nye lån, som man ikke behøver at afdrage på i hele lånets 30-årige løbetid, løser dog ikke udfordringen for alle, som ønsker at låne i friværdien for at få større økonomisk råderum i pensionstilværelsen - eller bare ønsker at sikre sin rente og afdragsfrihed 30 år frem. Man skal nemlig leve op til flere krav for at blive godkendt til lånet.

Boligen skal også godkendes til 30 års afdragsfrihed. Man må blandt andet kun have gæld på maksimalt 60 procent af boligens værdi, og skal derfor have en ganske betydelig friværdi, hvis man vil have mulighed for samtlige 30 år uden afdrag. 

Boligejere kan dog også låne op til 75 procent af boligens værdi, men skal så afdrage, indtil gælden kommer under de 60 procent, der udløser mulighed for at stoppe med at afdrage i resten af lånets løbetid. Er man pensionist, og har under 60 procent belåning i sin bolig, er der mulighed for, at man kan omlægge sit lån og opnå 30 års afdragsfrihed, hvis man blot kan betale en fast rente og bidrag i lånets løbetid.

Man skal altså ikke som udgangspunkt være i stand til at betale afdrag. Det vil formentlig give flere pensionister økonomisk ro omkring at blive i egen bolig.

Et afdragsfrit lån er typisk dyrere end et lån med afdrag. Det skyldes blandt andet, at man ikke nedbringer gælden lige så hurtigt, og det betyder højere rente- og bidragsbetalinger. 30 års afdragsfrihed er derfor også dyrere sammenlignet med lån med de almindelige 10 års afdragsfrihed, hvor man jo efter 10 år skal afbetale gælden. Afdragsfri gæld har altså en merpris, og det skal man selvfølgelig være klar over.

Vi kender reglerne og præmisserne for at låne i dag. Hvordan kreditregler og for den sags skyld renter ser ud om 10 år eller 20 år, er temmelig uvist, og derfor kan det at kunne sikre ikke bare sin rente, men også sin afdragsfrihed 30 år ud i fremtiden, rent faktisk afgøre ikke bare om man kan, men også om man har lyst til at blive boende i sit hus gennem hele livet som pensionist.

Efter godt et år, hvor boligpriserne er steget kraftigt mange steder i landet, og også steder, hvor de i en årrække har stået stille, er det nu et godt tidspunkt at undersøge, om et sådant lån er en mulighed. Var jeg selv i den ”gamle” boligejer-kategori med pensionen i sigte og uden flytning i tankerne, så ville jeg ret sikkert bede om 30 år uden afdrag på boliggælden.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Mira Lie Nielsen, boligøkonom, chefanalytiker, Nykredit. Pr-foto
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge