Annonce
Morten Vittrup er uddannet journalist og debuterede i 2016 med slægtsromanen "Argentineren, der kom sejlende på en cedertræsplanke". Pressefoto
Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Journalist Morten Vittrup er ude med bogen ”Vi ville så meget”.

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Projektet kaldes Aqua Vida med en værdiladning, der skal vise sig noget misvisende. Kortvarigt hjemme i Danmark for at deltage i begravelsen af sin tidligere ven og forretningspartner i et projekt, der sluttede med en insider-dom til dem begge, og som sendte Jonas i eksil, mindes han den fortid, store dele af romanen ”Vi ville så meget” kredser om.

Handlingens kontekst er årene før og efter finanskrisen, der kulminerede i 2008, samt dennes indflydelse på den kapitalistiske verdens moral eller mangel på samme.

I den forbindelse er romanens anden hovedperson, Ben Faber, interessant: journalist, medlem af Occupy Wall Street-bevægelsen og indædt hadefuld over for den finansverden, der engang snød hans bror; en hændelse, der knytter Jonas’ og Bens skæbner sammen.

Pr-foto

Uempatisk adfærd

Morten Vittrups roman handler om manipulation, om kuldsejlede planer, skuffede ambitioner og uempatiske menneskers adfærd. Den langer ud efter pengemagtens glatte ondskab og hykleri, men den reducerer ikke sig selv til enøjet kapitalismekritik; det forhindrer dens nøgterne eksistensdebat. Alle snyder alle, men ikke alles motiver er på forhånd lige lurvede:

Man ville så meget i sit naive, ungdommelige overmod og slog sig så på en besværlig virkelighed. Det gælder således medlemmerne af Occupy Wall Street, om hvem Cathrine, en af bogens realistiske kvinder, siger: ”Jeg har ikke en skid imod den bevægelse. Jeg sætter bare spørgsmålstegn ved, hvor dedikerede folk reelt var, og om det i sidste ende handlede mere om at promovere sig selv end om en eller anden pseudobevægelse mod ulighed”.

Det er også hende, der kontant afmonterer Bens selvbedrag: ”Du er en lort, Ben, ved du godt det? En stor arrogant, nihilistisk, pubertær lort, der hader sig selv så meget, at han også er nødsaget til at hade alle andre”. Cathrine er den stemme, der opfordrer mennesker til at tage personligt ansvar for tidens problemer: racisme, ligestilling, naturens og dermed klodens overlevelse.

Mandepotent sprog

Mændene får i det hele taget på hattepulden, men for de flestes vedkommende undgår forfatteren karikaturen (Ben med sine dæmoner ligner en, men synes dog plausibel), mens en forherligelse af kvindekønnet undgås; de udnytter også deres magtmidler.

Et eksempel er et meget morsomt indslag om Liza Wilsons projekt ”Stærke mænd”. ”Et testosteronboost på abonnement”. Når hun omtaler projektet med veninderne, omdøbes det gerne til ”Anonyme tøffelhelte”. Her nærmer vi os Houellebecqs ufiltrerede humor.

Sproget er ungdommeligt mandepotent og spraglet med en forkærlighed for fuck-verbalitet:

”De havde deres høtyve så langt oppe i røven på bankfolkene og hedgefondene, at stodderne humpede af sted”.

Var det imidlertid nok til at forhindre realiseringen af det naturdræbende dæmningsprojekt i Bolivia, når nu alle lader sig forføre af ”grønne” floskler? Hvordan går det den uheldige, men egentlig sympatiske Jonas? Læs selv denne etikorienterede og noget desillusionerede samtidsroman.

”Vi ville så meget” (368 sider) af Morten Vittrup. Politikens Forlag.

Forsiden netop nu
Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Styrelse maner til ro efter fund af giftstof i Odense-kød: 'Meget lille risiko' for skadelige konsekvenser

Udland

USA advarer Rusland mod angreb og lover Ukraine materiel støtte

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Leo Pharma vil over de næste to år nedlægge 1000 stillinger.

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Arbejdskraft: I nytårstalen fra landets statsminister faldt en sætning, der fik Danmarks erhvervsliv til at spidse ører.

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Danmark

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Indland

Nye tal: Her er de mest populære børnenavne

Debat

Provokunstneren Uwe Max Jensen i læserbrev: Jeg skylder Novak Djokovic en undskyldning

Indland

Smittetal sætter igen rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

DBU: Sidste års succes for dansk fodbold skal bruges til at styrke fællesskabet