Annonce
Onsdag ankom Joe Biden til den britiske luftbase Mildenhall. Foran sig har han en uge i Europa, der byder på møder med gode venner, mindre gode venner og kongelige. Foto: Phil Noble/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Danmark

Bidens Tour de Europa: Hvad laver han egentlig her?

Den amerikanske præsident Joe Biden er for første gang siden sin indsættelse i januar på udlandsrejse. Han er draget til Europa, hvor han skal være den næste uge. Men hvorfor er han egentlig taget hertil, og hvad skal han lave her? Avisen Danmark giver dig overblikket.

Præsidentbesøg: Onsdag aften landede den amerikanske præsident Joe Biden i Storbritannien. For første gang siden sin indsættelse som USA's præsident i januar er han rejst uden for sit eget lands grænser, og den kommende uge vil han tilbringe i Europa.

Det er dog ikke ligefrem kutyme, at Europa er det første sted, en nyindsat præsident besøger. Faktisk er det første gang i 40 år, at det sker. Og det er der formentlig et par helt gode grunde til.

Få her overblikket over, hvad han skal bruge sin næste uge på - og hvorfor han lige tager hul på sin internationale rejseaktivitet som præsident i vores del af verden.

1 Hvorfor går første tur til Europa?

Det er ikke nogen tradition for amerikanske præsidenter at lade den første udlandsrejse efter indsættelse gå til Europa. Faktisk er det mere end 40 år siden, det er sket sidst.

Denne gang er det dog et helt naturligt valg for præsidenten. Det mener i hvert fald analytiker Jacob Kirkegaard ved tænketanken German Marshall Fund, som har talt med Ritzau. Biden har nemlig brug for Europa i sit opgør med Kina, som i høj grad ligger til grund for hele det ugelange europæiske besøg.

- Hvis USA skal mobilisere verdens demokratier imod den autoritære trussel fra den kinesiske model, så er Europa pinedød den nødvendige allierede. Det er det, som gør, at han kommer til Europa lige nu, siger Jacob Kirkegaard til Ritzau.

2 Møder med vennerne

Allerede onsdag aften landede Joe Biden i Storbritannien, hvor han hilste på udstationerede amerikanske soldater. Torsdag mødtes præsidenten med den britiske premierminister Boris Johnson, og på programmet stod, at de to skulle tale om handel og klima.

Fredag byder på G7-topmøde, hvor lederne fra de øvrige G7-lande (Canada, Frankrig, Tyskland, Italien og Japan) mødes med Biden og Johnson i Cornwall. Det bliver første gang, lederne mødes fysisk siden coronapandemiens begyndelse.

Mandag rejser Biden videre til Bruxelles for at deltage i det første Nato-topmøde siden 2018, og tirsdag er planlagt et sjældent topmøde mellem USA og EU, hvilket ikke er sket siden 2014.

På papiret kommer EU-mødet til at handle om handel og teknologisk udvikling. Men i virkeligheden er Bidens dagsorden større end som så.

Forud for sin rejse beskrev han i et debatindlæg i The Washington Post søndag, hvordan rejsen til Europa ville handle om at samle verdens demokratier. Han lægger ikke skjul på, at han vil bruge møderne med sine europæiske allierede til at styrke forholdene efter fire år med Trump ved roret og at han vil overbevise sine vestlige allierede om, at de skal følge USA og være mere kontante over for og lægge større pres på Kina.

"Vi vil fokusere på at sørge for, at markedsøkonomierne, ikke Kina eller andre, udformer reglerne for handel og teknologier i det 21. århundrede. Og vi vil fortsat forfølge målet om et helt, frit og fredeligt Europa," skrev han blandt andet i indlægget.

3 Ansigt til ansigt med en "autokrat" og en "morder"

Ud over besøg hos gamle venner byder Bidens Europa-tur også på møder med to mindre gode venner.

Allerede under valgkampen til det amerikanske præsidentvalg i november gjorde Biden sig til mindre gode venner med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. Her kaldte han Erdogan for en "autokrat" (diktator, red.), ligesom han sagde, at USA "skal gøre det meget klart, at vi støtter oppositionen".

Derfor bliver det også interessant, hvordan de to præsidenters møde kommer til at foregå tirsdag.

Som afslutning på rundturen i Europa rejser Biden til Genève i Schweiz, hvor han skal mødes med Ruslands præsident Vladimir Putin på neutral grund. Heller ikke han kan kalde sig Bidens bedste ven.

Tilbage i marts, efter kun ganske kort tid på præsidentposten, antændte Biden et skænderi med Putin, da han kaldte den russiske præsident for "en morder".

Selvom de to er uenige på et utal af punkter, kommer Biden dog formentlig til at gå mere fredeligt til værks. Som han også skriver i sit indlæg i The Washington Post, ønsker han nemlig ikke konflikt med Rusland - han vil arbejde for et stabilt og forudsigeligt forhold til det store land mod øst.

4 Goddag til dronningen

Undervejs i sit Europa-besøg skal Joe Biden også hilse på den britiske dronning Elizabeth. Han bliver den tolvte amerikanske præsident, der kommer til det.

Tilbage i 2018 besøgte daværende præsident Donald Trump den britiske dronning, og dengang gik et videoklip viralt, hvor præsident Trump trådte ind foran dronning Elizabeth og hun viste ham, hvor han skulle gå.

Biden skal altså sørge for at have styr på detaljerne, når han besøger Storbritanniens regent, hvis han ikke vil risikere at ende på samme måde.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus