Annonce
Statsminister Mette Frederiksen (S) skal fortælle om Danmarks erfaringer med blandt andet havvindmøller, fjernvarme og energieffektivitet. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Biden vil høre mere om danske klimatiltag

Regeringens støttepartier mener ikke, at der leveres nok på klimaområdet, men statsministeren kan skubbe klimakampen i den rigtige retning, lyder det.

Miljø: Det er afgørende, at USA efter præsidentskiftet fra Donald Trump til Joe Biden er indtrådt i Paris-aftalen igen, så den globale omstilling til en lavere udledning af drivhusgasser kan fortsætte med USA som en vigtig spiller.

Og det er vigtigt, at Biden har inviteret statsminister Mette Frederiksen (S) og et hav af andre verdensledere til virtuelt klimamøde i april.

Sådan lyder det fra regeringens støttepartier, som i den danske andedam ofte kritiserer regeringen for ikke at være ambitiøs nok i klimaspørgsmålet.

Pres på de fodslæbende

Men klimamødet giver en god mulighed for at presse resten af verden på klimaemnet.

Det siger Enhedslistens klimaordfører, Peder Hvelplund.

- Vi skal bruge det til at lægge pres på de lande, som fortsat er fodslæbende i forhold til klimaindsatsen.

- Der er ingen tvivl om, at en af grundene til, at Mette Frederiksen er inviteret med, er, at vi i Danmark er lykkedes med et pres på regeringen, så vi har fået en ambitiøs klimalov, som viser, hvordan vi kommer i mål i forhold til Paris-aftalen, siger Hvelplund.

Mette Frederiksen skal blandt andet fortælle om danske erfaringer med havvindmøller, fjernvarme og energieffektivitet. Hendes klimabudskab kunne dog have stået skarpere, end tilfældet bliver, mener Hvelplund.

- Vi må sige, at statsministeren havde stået skarpere i budskabet, hvis hun også kunne sige, at dette ikke kun handler om at vedtage tal og målsætninger, men at der også lå konkrete tiltag, der anskueliggjorde, at man var på vej til at nå målet, siger han.

Signe Munk, SF's klimaordfører, ser lige som Hvelplund positivt på, at Biden har taget initiativ til et klimamøde. Hun mener, at Mette Frederiksen skal understrege, at Danmark regner med USA i klimakampen.

- Jeg synes, at det er vigtigt at sende et klart signal til Biden-regeringen om, at vi regner med dem.


Det er en god mulighed for at gøre en forskel og vise vores erfaringer med havvind, energieffektivitet og en kommende energiø.

Dan Jørgensen (S), klimaminister


- Klimakrisen klarer vi kun i fællesskab. USA er en vigtig del af det fællesskab. USA har taget første skridt ved at træde ind i Paris-aftalen igen. Og nu skal vi i gang med klimaplaner.

- Vi oplever, at Biden som præsident rækker ud til Danmark for at høre om de danske erfaringer. Blandt andet med at få meget grøn strøm ind i energisystemet. De erfaringer skal vi give videre til amerikanerne, siger Signe Munk.

Den Jørgensen: En stor chance

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen til invitationen. Men klimaminister Dan Jørgensen (S) ser mødet om en god mulighed for at vise de danske erfaringer frem.

- Det er en stor chance for et lille land som Danmark, der står for 0,1 procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser og får mulighed for at påvirke dem, der forurener meget mere.

40 ledere er inviteret til klimamøde

39 lande samt EU-toppen deltager på klimamødet 22.-23. april. Inviteret af USA's præsident, Joe Biden.

Blandt deltagerne er foruden statsminister Mette Frederiksen (S):

Canadas premierminister Justin Trudeau.

Franskrigs præsident, Emmanuel Macron.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

En mindre gruppe ledere fra det internationale erhvervsliv samt repræsentanter fra civilsamfundet deltager også.

Mette Frederiksen skal holde tale 23. april.

- Det er en god mulighed for at gøre en forskel og vise vores erfaringer med havvind, energieffektivitet og en kommende energiø i Nordsøen.

- Det er løsninger, vi skal have andre lande til at bruge. Det vil være godt for klimaet og danske arbejdspladser, siger Dan Jørgensen.

Danmark er et af seks EU-lande, der har fået en invitation. Det samme har Italien, Frankrig, Polen, Tyskland og Spanien. /ritzau/