Annonce
Pia Kjærsgaard (DF) opfordres af Dansk Folkepartis lokalformand i Gentofte til at gå efter at tage formandsposten i partiet. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Danmark

Ballade før DF-landsmøde: Lokalformand opfordrer Pia Kjærsgaard til at blive formand igen

Formanden for Dansk Folkeparti i Gentofte mener, at Pia Kjærsgaard igen bør overtage partiets formandspost.

Politik: Pia Kjærsgaard bør på weekendens landsmøde i Dansk Folkeparti overtage formandsposten fra Kristian Thulesen Dahl, mener formanden for partiets lokalforening i Gentofte, Rita Rahbek. Det siger hun torsdag til både Ekstra Bladet og Berlingske.

Pia Kjærgaards var i 1995 med til at stifte partiet. Hun er også den eneste, der har været formand for partiet ud over Kristian Thulesen Dahl.

Rita Rahbek er af Ekstra Bladet blevet spurgt, om hendes ord er "en direkte opfordring til, at hun (Pia Kjærsgaard, red.) skal tage over som formand op til årsmødet".

Til det svarer Rita Rahbek helt kort:

- Ja.

Af Berlingske bliver hun spurgt, om hun er træt af Kristian Thulesen Dahl som formand.

- Det vil jeg ikke sige til dig, for jeg er den type, der til enhver tid er loyal mod den siddende formand. Det vil jeg altid være, og Kristian er et fantastisk menneske. Jeg holder meget af Kristian, svarer Rita Rahbek til Berlingske.

- Men som formand - det er nok ikke hans force, må man sige. Jeg vil slet ikke sige noget negativt om Kristian, fordi jeg kan rigtig godt lide ham, men jeg tænker, at det bedste for DF må være Pia.

Men som formand - det er nok ikke hans force, må man sige.

Rita Rahbek, DF-lokalformand i Gentofte - til Berlingske

Til Berlingske giver Rita Rahbek udtryk for, at hun også kan støtte en ordning, hvor Pia Kjærsgaard overtager formandsposten og varetager den, indtil der er faldet en afgørelse i den verserende sag mod partiets politiske næstformand, Morten Messerschmidt.

Uro i partiet

Dansk Folkeparti skal i weekenden afholde årsmøde. Op til årsmødet er det ikke kun formandsposten, der har været talt om.

Martin Henriksen, der tidligere har været medlem af Folketinget og udlændingeordfører for partiet, har åbent talt om uenigheder i partiet om linjen i udlændingepolitikken.

Jyllands-Posten har beskrevet, hvordan han i en video har kaldt det "totalt uforståeligt", at partiet ikke taler mere om en "omfattende hjemsendelsespolitik".

Den åbne snak om uenighederne har udløst kritik fra blandt andet det tidligere medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti Anders Vistisen.

Både Martin Henriksen og Anders Vistisen er medlemmer af partiets hovedbestyrelse. Og begge er på valg i weekenden.

Konfliktfyldt sommer i Dansk Folkeparti

  • I juni kommer det frem, at der er intern kritik af Martin Henriksen for at være for skinger i udlændingedebatten.
  • I september kommer en video frem, hvor Martin Henriksen offentligt siger, at partiet er splittet mellem strammere og slappere. Han føler sig angrebet for sin hårde linje af Peter Kofod og Anders Vistisen.
  • Dagen efter slår både stifter Pia Kjærsgaard og formand Kristian Thulesen Dahl ned på kritikerne af politikken.
  • Kort efter skriver Martin Henriksen i lukket Facebook-gruppe, at han "vil fortsætte kampen".

I alt er tre medlemmer i hovedbestyrelsen på valg. Alle de tre nuværende indehavere af pladserne stiller op. Men på forhånd har flere kandidater meldt sig. Et kampvalg om pladserne i hovedbestyrelsen er derfor uundgåeligt.

Martin Henriksen (DF) har tidligere været ude og kritisere partiets linje. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Efter Martin Henriksens beskrivelser af uenighederne i partiet kastede også Pia Kjærsgaard sig ind i opgøret. Hun afviste over Berlingske Henriksens gengivelse af uenigheder:

- Hvis der er fløje, så vil jeg sige, at Martin Henriksen repræsenterer en meget lille bitte fløj i Dansk Folkeparti, som jeg ikke kender noget til, sagde hun.

Det bliver tredje årsmøde i træk for Kristian Thulesen Dahl, hvor han som formand har skullet vise en vej frem i meningsmålingerne og til fornyet indflydelse i dansk politik. Endnu er det ikke sket. Han fortæller, at han stadig føler stor opbakning i partiet.

- Så længe jeg kan mærke, at der er opbakning til, at jeg er formand, – og jeg selv er klar til at kaste mig ind i nye kampe – så bliver jeg ved, siger han.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland

For fjerde dag i træk er der flere end 1000 nye coronatilfælde

Udland

Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst