Annonce
Danmark

Bagmandspolitiet kræver fængsel til topchef: Jetbrændstof endte i russiske bombefly

Keld R. Demant er topchef i en af Danmarks største virksomheder, Bunker Holding. Nu er han tiltalt for ulovligt salg af jetbrændstof til Syrien. Pr-foto
Salg af jetbrændstof til Syrien skal koste fængselsstraf til Bunker Holdings topchef Keld R. Demant. Det fremgår af et anklageskrift fra Bagmandspolitiet, der også vil konfiskere en fortjeneste på 18 millioner kroner.
Annonce

Retssag: Den øverste chef for en af Danmarks største virksomheder, Bunker Holding-direktør Keld R. Demant, risikerer fængselsstraf for at have medvirket til salg af jetbrændstof, der endte i russiske bombefly under borgerkrigen i Syrien.

Sådan lyder kravet i hvert fald fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, bedre kendt som Bagmandspolitiet.

Anklageskriftet, som Avisen Danmark har fået aktindsigt i, beskriver, hvordan Middelfart-virksomheden Dan-Bunkering og dens moderselskab, Bunker Holding, i alt skal have solgt 172.000 ton jetbrændstof til en værdi af 648 millioner kroner.

Brændstoffet skal via mellemmænd være leveret på forskellige steder og måder i Middelhavet i en periode fra 2015 til 2017. To russiske skibe, Yaz og Mukhalata, har siden leveret brændstoffet til en ukendt modtager på havnen Port Banias i Syrien.

Det fremgår også, at koncernen har tjent mindst 18 millioner kroner på de 33 handler. Det beløb ønsker Bagmandspolitiet at få konfiskeret.

Annonce

20 retsdage

Sagen skal behandles ved Retten i Odense, sandsynligvis i begyndelsen af 2021, og Bagmandspolitiet har bedt retten om at afsætte 20 dage til formålet.

Forstå Dan-Bunkering-sagen

  1. Danmarks Radio bragte 28. april 2019 nyheden om, at Dan-Bunkering fra Middelfart var involveret i handel med mindst 30.000 ton jetbrændstof til borgerkrigen i Syrien i årene 2015-2017. Brændstoffet blev ifølge russiske myndigheder brugt i russiske kampfly til støtte for den syriske præsident Bashar al-Assad.
  2. Udenrigsministeriet tog allerede i efteråret 2016 kontakt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, kendt som Bagmandspolitiet, efter at ministeriet fra amerikanske myndigheder fik besked om en mulig overtrædelse af EU-sanktionerne.
  3. I februar 2017 fik Fyns Politi sagen, fordi Dan-Bunkering har hovedsæde i Middelfart. Herefter gik efterforskningen i stå. Først efter massiv kritik fra justitsminister Nick Hækkerup (S) over det langstrakte forløb overtog Bagmandspolitiet sagen i juli 2019.
  4. I september 2019 blev der rejst sigtelser mod Dan-Bunkering, moderselskabet Bunker Holding, koncernchefen Keld R. Demant samt yderligere en person, der er beskyttet af navneforbud. Samtidig blev Dan-Bunkerings domicil i Middelfart ransaget.
  5. Den 11. november 2020 rejste Bagmandspolitiet tiltale mod både Dan-Bunkering, Bunker Holding og Keld R. Demant. Sagen er vokset og omfatter nu 172.000 ton jetbrændstof til en værdi af 648 millioner kroner. Fortjenesten skal have været over 18 millioner kroner.
  6. Ifølge anklageskriftet nedlægges der påstand om fængselsstraf, bøde og konfiskation af de 18 millioner kroner. De tiltalte virksomheder og Keld R. Demant afviser anklagerne og fastholder, at man ikke har handlet med virksomheder, der på handelstidspunktet har været omfattet af sanktioner.

Her skal anklageren føre bevis for, at Dan-Bunkering i strid med EU-sanktioner har solgt og leveret brændstof direkte eller indirekte til anvendelse i Syrien. I otte af de 33 handler er moderselskabet Bunker Holding tiltalt for ”ved tilskyndelse, råd eller dåd” at have medvirket til salget af brændstof.

Det er i de samme otte tilfælde, at Keld R. Demant er tiltalt for medvirken til handlerne, fordi han ifølge Bagmandspolitiet havde ”viden eller bestemt formodning” om, at jetbrændstoffet ville ende i Syrien.

Han anklages også for, at han ikke forhindrede Dan-Bunkerings kontor i russiske Kaliningrad i at handle med to russiske kunder, der som mellemmænd førte brændstoffet videre til de russiske bombefly.

Annonce

Fængselsstraf

Strafferammen er op til fire års fængsel, hvis det kan bevises, at Keld R. Demant var klar over, at olien ville ende i det borgerkrigshærgede Syrien. Hvis handlerne er sket uagtsomt, hvor han burde have vidst, at olien kunne ende i de forkerte hænder, er strafferammen op til to års fængsel.

Der er ikke rejst tiltale mod en ledende medarbejder i koncernen, der tidligere er blevet sigtet i sagen og er beskyttet af et navneforbud.


Strafferammen er op til fire års fængsel, hvis det kan bevises, at Keld R. Demant var klar over, at olien ville ende i det borgerkrigshærgede Syrien.


Keld R. Demant stiller ikke op til interview, men Bunker Holding har sendt en kort kommentar til anklageskriftet. Her betragter man tiltalen mod Keld R. Demant som en konsekvens af hans funktion som den øverste ansvarlige i Bunker Holding og bestyrelsesformand i Dan-Bunkering.

- Keld R. Demant har ikke været involveret i de omtalte handler, og han kan derfor heller ikke gøres ansvarlig herfor, skriver Bunker Holding og fastholder, at virksomheden ikke har overtrådt EU-sanktionerne.

Bunker Holding er med en omsætning på 68 milliarder kroner på størrelse med kæmpevirksomheder som Carlsberg og Ørsted. Koncernen er skabt af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, der ejer virksomheden sammen med sine to døtre. Han deltager ikke længere selv i den daglige drift.

I den skriftlige meddelelse fra Bunker Holding fremgår det, at virksomheden stadig har fuld tillid til Keld R. Demant som såvel direktør i Bunker Holding og bestyrelsesformand i Dan-Bunkering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Annonce