Annonce
Det midlertidige børnetilskud skulle holde hånden under børnefamilier i kontanthjælpssystemet, mens Christiansborg forhandler om en ny kontanthjælpsmodel. Men en evaluering af tilskuddet slår tvivl om, hvorvidt det har levet op til forventningerne. Modelfoto: Oleg Begunenko/Colourbox
Erhverv

Børn må undvære mad, medicin og fritidsaktiviteter: Regeringens og støttepartiernes plaster på kontanthjælpssystemet er "utilstrækkeligt"

Det midlertidige børnetilskud, som er regeringen og støttepartiernes lappeløsning på kontanthjælpssystemet, skulle afhjælpe problemer med børnefattigdom og sikre børn en opvækst under ordentlige forhold med mulighed for at være del af fællesskabet. En ny evaluering viser dog, at tilskuddet ikke har levet op til hensigten. Derfor haster det med at få indført et nyt kontanthjælpssystem, mener Mødrehjælpen og Børns Vilkår. Ministeren svarer ikke på spørgsmål.

Kontanthjælp: På Christiansborg forhandles der i øjeblikket om et nyt kontanthjælpssystem, der på den ene side skal sikre, at der er en økonomisk gevinst ved at tage et arbejde og på den anden side sørge for, at alle børn i Danmark kan vokse op under ordentlige forhold.

For at holde hånden under børnefamilierne, indtil et nyt kontanthjælpssystem er på plads, blev regeringen og støttepartierne i 2019 enige om at indføre det midlertidige børnetilskud - en økonomisk håndsrækning til børnefamilier, hvor én eller begge forældre er berørt af kontanthjælpsloftet.

Men en ny undersøgelse foretaget af Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - blandt familier, der har modtaget tilskuddet, sår tvivl om, hvorvidt tilskuddet har levet op til målsætningen.

Det er nogle meget håndfaste beviser på, at indsatsen ikke er tilstrækkelig. Med de tal er vi et sted, hvor vi som børneorganisation bliver meget, meget bekymrede.

Ingrid Hartelius Dall, juridisk seniorrådgiver, Børns Vilkår

For selv om mange af familierne oplever, at det midlertidige børnetilskud har forbedret deres økonomi, er der stadig både børn og voksne, der lider betydelige afsavn.

10 procent af familierne svarer i undersøgelsen, at de har måttet undlade at give deres børn nødvendige måltider, syv procent har undladt at købe lægeordineret medicin til deres børn, og hele 48 procent af familierne med børn mellem 6 og 16 år fortæller, at børnene har måttet undlade at gå til faste fritidsaktiviteter.

Og de oplysninger får nu Børns Vilkår og Mødrehjælpen til at slå alarm og råbe op om, at det haster med at finde en mere permanent løsning.

- Det er nogle meget håndfaste beviser på, at indsatsen ikke er tilstrækkelig. Med de tal er vi et sted, hvor vi som børneorganisation bliver meget, meget bekymrede, siger Ingrid Hartelius Dall, der er juridisk seniorrådgiver i Børns Vilkår.

I Mødrehjælpen taler rådgivere hver eneste dag med familier, der er hårdt pressede økonomisk, fortæller direktør Ninna Thomsen.

- Det, jeg synes er særligt bekymrende, er, at selv om man har fået det midlertidige børnetilskud, må man stadig leve med meget markante afsavn som familie og helt uskyldigt barn, siger hun.

Det midlertidige børnetilskud

Det midlertidige børnetilskud er et skattefrit tilskud til børnefamilier med børn under 15 år, hvor én eller begge forældre er berørt af kontanthjælpsloftet og/eller integrationsydelsen.

Tilskuddet udgør 717 kroner per måned per barn for modtagere af de laveste ydelser. Det er personer, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse og uddannelseshjælp som uddannelsesparate.

Børn af enlige i det øvrige kontanthjælpssystem modtager 615 kroner om måneden.

Desuden får enlige forsørgere et supplerende tilskud på 665 kroner om måneden afhængigt af antallet af børn

Lever ikke op til forventninger

I aftalen om det midlertidige børnetilskud mellem regeringen og støttepartierne lød det, at tilskuddet skulle ”afhjælpe problemerne med børnefattigdom” og sikre ”at alle børn i Danmark vokser op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet.”

Først og fremmest appellerer vi til, at de skal blive færdige med at forhandle om et nyt ydelsessystem. Det er snart lang tid siden, Ydelseskommissionen kom med sine anbefalinger. Tiden går.

Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen

Men set i lyset af evalueringen fra Vive mener hverken Mødrehjælpen eller Børns Vilkår, at tilskuddet lever op til forventningerne i aftalen.

- Der er uden tvivl familier, det har hjulpet, men evalueringen her viser helt entydigt, at der er nogle meget alvorlige afsavn hos en stor gruppe børn og unge, som vi bliver nødt til at tage alvorligt, siger Ingrid Hartelius Dall fra Børns Vilkår.

I Mødrehjælpen mener direktør Ninna Thomsen, at tilskuddet er utilstrækkeligt. Men hun vil heller ikke afvise, at der er familier i blandt, der ikke prioriterer deres penge rigtigt.

- Der vil selvfølgelig være familier, der prioriterer forkert. Der er mange familier, som er hårdt ramt af gæld. Med de stigende priser i øjeblikket er der også mange, der træffer nogle kortsigtede beslutninger med blandt andet kviklån, fordi de ikke ved, hvad de skal stille op, siger hun.

Nyt ydelsessystem nu

Torsdag tog Folketinget hul på behandlingen af en forlængelse af det midlertidige børnetilskud frem til udgangen af 2022. I den forbindelse opfordrer Børns Vilkår til, at politikerne øremærker hjælpen, så den går mere målrettet til børnene.

- I dag bliver tilskuddet udbetalt til familier, uden at det er øremærket. Det kunne være en del af løsningen. Hvordan det praktisk og konkret skal se ud, har vi ikke et bud på, men det er altafgørende, at det er let at administrere for familierne og heller ikke yderligere stigmatiserende, siger Ingrid Hartelius Dall.

Men organisationen mener samtidig, at det er helt essentielt, at man på Christiansborg når hurtigt til enighed om en overhaling af kontanthjælpsområdet. Samme toner lyder fra Mødrehjælpen.

- Først og fremmest appellerer vi til, at de skal blive færdige med at forhandle om et nyt ydelsessystem. Det er snart lang tid siden, Ydelseskommissionen kom med sine anbefalinger. Tiden går, siger direktør Ninna Thomsen.

Minister er tavs

I Enhedslisten, der har truet med bål, brand og folketingsvalg, hvis ikke regeringen hjælper flere børn ud af fattigdom, er man tilsyneladende også ved at miste tålmodigheden ved forhandlingsbordet.

I sin tale på partiets landsmøde fredag lød det fra politisk ordfører Mai Villadsen, at det midlertidige børnetilskud bør gøres til et permanent børnetilskud.

- Hvis det virkelig er så svært for Peter Hummelgaard (beskæftigelsesministeren, red.) at forhandle en aftale på plads, må vi have forhandlingerne over i Statsministeriet, sagde Mai Villadsen ifølge Ritzau.

Avisen Danmark ville gerne have spurgt Peter Hummelgaard, om han synes det midlertidige børnetilskud har levet op til hensigten, om evalueringen af tilskuddet giver anledning til justeringer i forbindelse med forlængelsen af ordningen, og om regeringen kan acceptere, at børn i Danmark lider afsavn i det omfang, det fremgår af evalueringen.

Men det har ikke været muligt at få svar på disse spørgsmål inden avisens deadline.

- Jeg mener ikke, at vi i det danske velfærdssamfund skal acceptere, at der er børn, som ikke har mulighed for at deltage i for eksempel fritidsaktiviteter eller børnefødselsdage. Det er godt, at vi nu kan give dem en økonomisk håndsrækning, mens vi arbejder på en permanent løsning, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), da det midlertidige børnetilskud blev vedtaget. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani