Annonce
Danmark

Avisen Danmark i Aserbajdsjan: Til fodboldfest i en slyngelstat

Tusindvis af rooligans er samlet til fodboldfest i en slyngelstat. De er rejst til et land på kanten af Europa, der er på kant med menneskerettighederne. De har en kæmpe fest. Avisen Danmarks reporter fulgte i hælene på dem - og blev opslugt.

Aserbajdsjan: Tjeneren har rød klovneparyk på, da han serverer en isspand med Grey Goose-vodka og Red Bull. Smukke, unge mennesker i starten af 20’erne - alle sammen i danske landsholdstrøjer - rejser sig op på stolene og blander drinken op, mens de hujer.

- Vi elsker Aserbajdsjan, råber de ind i DR-journalistens kamera.

DJ’en sætter Re-Sepp-Ten på, og hundredvis af mennesker med Dannebrog flyver op fra stolene. DR-journalisten bokser i luften med sin mikrofon og skråler med. Det er dansk folkefest - i en diktaturstat.

Så er festen i gang med Red Bull og vodka til. Foto: Emil Jørgensen

Tusindvis af danskere er rejst tusindvis af kilometer og har betalt tusindvis af kroner for at være med. Det er nogle af dem, som denne reportage handler om.

- FISSE, KUSSE, SCHMEICHEL ER EN MUR, skråler en mand med bøllehat og solbriller.

- Hvad fanden har jeg gang i?

Ni timer tidligere glider 450 mennesker danskere i rødt og hvidt igennem Terminal 2 i Kastrup med udtryksløse ansigter og øldåser i hænderne. Klokken er 4 om morgenen. De er på vej til Baku. Og ligesom det er tilfældet med saksespark, refleksredninger og angribermål, bevæger de sig tilsyneladende mere på instinkt end på tanke. Følelser, mavefornemmelser og intuition checker ind.

Stemningen er euforisk på flyrejsen. Foto: Emil Jørgensen

- Hvad fanden er det egentlig, jeg har gang i? Flyver tusindvis af kilometer. Ind og ud samme dag. Ingen overnatning. Bare en fodboldkamp. Alt det grublede jeg over, da vækketuret ringede, siger 37-årige Søren Andersen, mens vi står i kø til paskontrollen.

Og hvad tænker du så nu?

- At det er helt utroligt dumt. Og det eneste rigtige at gøre.

Ligesom fodboldspillere i interviews efter kampene, har fansene nemmere ved at forklare, hvad de gør, end hvorfor de gør.

- Det ene øjeblik bliver man ramt af EM-feber, siger Alex fra Dronninglund i Nordjylland.

Han ligner en, der lige er vågnet, efter han i søvngang har transporteret sig til lufthavnen.


Det er helt utroligt dumt. Og det eneste rigtige at gøre

Søren Andersen, fodboldfan - om at rejse til Baku


Blikket panorerer mellem de fire barndomsvenner, som står med klaphatte og landsholdstrøjer på ved siden af ham. Og ned på øldåsen, som han holder mellem fingrene.

- Det næste øjeblik står man i gaten med en morgenbajer på vej til Baku.

Tusindvis af danskere i Baku

450 mennesker er ombord på de to charterfly, som landsholdsrejser.dk har arrangeret. I alt forventes omkring 1000 danskere at få et stempel fra Aserbajdsjan i deres pas i denne uge.

Dramatiske rygter går på, at enkelte vovehalse har taget turen i bil. Krigskorrespondenter har kaldt det for “verdens dårligste idé”. Ikke alene er køreturen 54 timer lang - ruten går også igennem det østlige Ukraine, som er en decideret krigszone. På den ene side står russisk støttede tropper, og på den anden side står ukrainske tropper. Imellem dem ligger landminer.

Det er tvivlsomt, om nogen vitterligt har gjort det. Men fire gutter med klaphatte og Dannebrog ud ad vinduet - der drøner forbi kampvogne, igennem artillerbeskydning - er sjovt at forestille sig. Så længe de ikke dør af det.

Andre danskere tager luksusruten. Seks middelaldrende mænd fra Herning har købt en rejse med privatfly, champagne, kaviar og tre-retters menu ombord. Det har de betalt 350.000 kroner for.

En del af noget større

Tilbage i Kastrup forsvinder søvnen i øjnene i takt med øllet, og meningerne bliver håndfaste. For der er en mening med den 5.000 kroner dyre galskab, som hver passager betaler.

Oplevelser, sammenhold og følelsen af at være en del af noget større. Mine fem nye venner fra Dronninglund tror på, at de gør en forskel for Danmarks EM-chancer.

- Spillerne siger selv, hvor vigtige vi er. Alle kunne høre, hvor vild en opbakning landsholdet fik i Amsterdam (i ottendedelsfinalen mod Wales, red.). Og nogen skal puste dem i ryggen i Aserbajdsjan. Også selvom det er 3.000 kilometer væk, siger Alex, der er 45 år.

Hans kammerat Mikkel bryder ind.

- Ja, og så er det også bare fucking sindssygt at være med på de her ture. At stå på Rembrandt-pladsen i Amsterdam i sidste uge, hvor alt svømmede i rødt og hvidt, og alle skrålede. Wow.

Hvorfor er det så fedt?

De fem venner griner.

- Hvorfor det er fedt?

Hollywood-karikatur af en diktator

Når opmærksomheden på danskernes rejse til EM-kvartfinalekampen mod Tjekkiet i Aserbajdsjan er så stor, at min redaktør vælger at sende mig med af sted, handler det ikke så meget om fodbold. Menneskerettigheder - eller manglen på samme - er også tema for det land, vi er på vej til.

Hvis man skulle lave en Hollywood-komedie om en diktator, så ville Aserbajdsjans præsident Ilham Aliyev være et godt cast.

Skovsnegl under tuden og statur som en pensioneret, russisk bokser. Jorden i hans ramponerede sovjetrepublik er fyldt med olie, og huden i konens ansigt er fyldt med botox. Konen er for øvrigt også vicepræsident. Og der er ikke tale om en film.

Billeder af præsidenten Ilham Aliyev ses mange steder i Aserbajdsjan. Foto: Emil Jørgensen

Politiske modstandere forfølges, kritiske journalister fængsles, og mænd med trang til at kysse på mænd behandles værre end homoseksuelle i Rusland, Polen og Ungarn. Ilham Aliyev knuser gerne et par æg for at få sin omelet - familieklanen har siddet på tronen i Aserbajdsjan i 29 år.

- TRALALALALALALALALA! VI SKAL TIL BAKU! TIL BAKU! VI SKAAAAL TIL BAKU.

Klokken er 7:22, og der bliver sunget i flyvemaskinen. Jeg sidder klemt inde på et sæde mellem bygningskonstruktøren Jannick Jessen og folkeskolelæreren Jesper Mærsk. Jannick har lige bestilt en appelsinjuice, en vodka og en øl. “Morgenmad”, kalder han det. Og det bliver hurtigt klart, at det er mig med vandet - ikke ham med sprutten - der er den mærkelige ombord.

Vi flyver med 800 kilometer i timen over Det Døde Hav, men stemningen i kabinen er så levende, at ingen kan sove fra det.

Jannick fortæller, at han startede med at rejse med landsholdet i 2012.

- Siden har jeg nok været med på omkring 30 udebaneture, siger han.

For ham handler det om at mærke livet ruske ham i kraven. At bestikke politiet for at slippe for problemer i Ukraine. Blive fragtet otte timer i en Ford Transit igennem Rusland. Redde vennerne ud af problemer med gangstere på stripbar i Tyrkiet.

- Det er jo bare en passion. Vi synes, at det er skide sjovt. Det er oplevelser, som du aldrig glemmer.

Politieskorte gennem byen

- HVIS MIN KONE VAR FRA BAKU, FIK HUN TÆSK! HVIS MIN KONE VAR FRA BAKU, FIK HUN TÆSK!

Slagsangen fra en lille gruppe unge mænd i flyveren frembringer smil på manges læber.

- Der er en journalist til stede forhelvede, siger en mand med klaphat højt, og så synger drengene højere.

Imens forsøger folkeskolelæreren Jesper på min højre side at forklare, hvorfor han rejser sammenlagt 10 timer alene for at se en fodboldkamp i en diktaturstat.

- Det er en vitaminindsprøjtning af energi. Oven på det her coronaår, så er det her bare ren narkotika af sammenhold, oplevelser og overraskelser, siger han.

I smeltende varme ankommer invasionen af rød-hvide farver og fjollet hovedbeklædning i Baku. Der er syv timer til kampstart. Og klaphatte, klovneparykker og vikingehjelme bliver flået af, da danskerne mærker de 35 graders varme i ansigterne.

Det er varmt i Baku både at have hjelm og mundbind på. Foto: Emil Jørgensen

Heydar Aliyev Airport - som er opkaldt efter præsidentens far, der var præsident før ham - ligner et glaspalads fra et sci-fi-univers. Skinnende, poleret og futuristisk. På mange måde imponerende - ligesom politieksporten igennem byen for de danske fans er det.

Med blå blink kører vi over for røde lyskryds og kører kryds og tværs igennem byen, der igennem busruderne byder på flere arkitektoniske vidundersyn.

Nogle af bilerne på vejene ligner noget fra før Sovjetunionens fald. Dem vifter politiet væk, mens danskerne i bussen ryster på hovedet.

- Shit, det er ligesom Nordkorea hva? siger en gymnasieelev til sine venner.

- Ja. Det her må du godt se. Men det her må du ikke lige se, svarer en af dem.

De taler om menneskerettigheder. Om propaganda og sportsvaskning. De ved godt, hvad der foregår.

En af dem griner fjoget.

- Det er lidt fuck'd op, hva'?

Slutningen

Søde, pæne guides fra Aserbajdsjan følger os igennem byen og hen til en plads, hvor alle danskerne skal være. Nogle af de lokale har også taget røde landsholdstrøjer med DBU-mærker på. Politiet hilser med hatten, når vi passerer dem. Det føles som et skuespil, hvor vi er de eneste uden roller.

Men alt er glemt, da danskerne er samlede.

- TJEKKIET TIL AFTENSMAD, LÅLÅLÅ. TJEKKIET TIL AFTENSMAD, LÅLÅLÅ.

De smukke, unge mennesker ved bordet hælder Redbull og vodka i et glas og vifter det foran min computer.

- Kom nu, journalist! Bliv nu færdig.

Det bliver de sidste linjer. Baku har mig nu.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

En uge efter Martin Jensen-koncert er ti Omikron-tilfælde fundet

Udland

Tysklands liberale parti godkender regeringsalliance

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre