Annonce
Jens Rohde og Isabella Arendt præsenterede den kristendemokratiske fempunktsplan for efteråret i Fællessalen på Christiansborg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Danmark

Atomkraft, mediemilliarder og skattelettelser - et kristendemokratisk forsøg på at være relevant for danskerne

På bagkant af en hvirvelvind af kaotiske politiske dagsordener, forsøgte Kristendemokraterne at gøre det, som andre og større partiet helt har opgivet: At sætte deres helt egne politiske dagsordner på samme måde, som partierne gør hver gang, de kommer hjem fra sommerferie.

Politik: Den sæsonstart i politik, hvor partierne normalt sætter deres lid til pressemøder på sommergruppemøderne, er blevet grundigt og gevaldigt sønderskudt af dagsordener, der er kommet ind fra højre og venstre - Afghanistan, skandaliserede politikere med et libidoproblem, en strafferetsdom over Dansk Folkepartis næstformand, sygeplejerskernes uundgåelige frontalkollision med den danske model, osv.

Partiet har ikke tillid til at sol, vind og vand kan redde os, men mener, at det er nødvendigt at tage atomkraften op igen som afløser for olie, kul og gas.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tog konsekvensen og droppede helt deres forsøg på at trænge igennem fra deres sommergruppemøder, mens de andres stort set allerede er glemt.

Kristendemokraterne forsøgte sig så med at komme på bagkant og lykkedes på baggrund af deres ret ringe vilkår faktisk nogenlunde ok. Mere end en lille håndfuld journalister og en livesending på TV 2 News en tidlig lørdag eftermiddag har de i hvert fald ikke haft grund til at forvente.

Avisen Danmark var blandt den lille håndfuld. Her er den fempunktsplan for efterårets politik, Kristendemokraterne præsenterede:

1. Klima er lig med kernekraft

Det er netop sådan et billede fra Tjernobyl, som man ikke skal forestille sig, når Kristendemokraterne maler et klimalykkeligt og atomkraftdrevet fremtidsbillede op. Arkivfoto: Kim Wiesener/Ritzau Scanpix

Efter Kristendemokraterne i årtier er blevet forsøgt udgrænset som et ekstremistisk fløjparti på baggrund af partiets og baglandets synspunkter i forhold til abort og seksuelle minoriteters rettigheder, har partiet nu valgt sig en ny mærkesag, som har fuldstændig samme potentiale: Atomkraft som løsning på klimakrisen.

Partiet har ikke tillid til, at sol, vind og vand kan redde os, men mener, det er nødvendigt at overveje atomkraft som afløser for olie, kul og gas. Ikke atomkraft som Tjernobyl (hvad enten man tænker på det faktiske atomkraftværk og katastrofen eller tv-serien "Chernobyl"). Noget nyt. Noget ufarligt. Noget sikkert. Fjerde generations kernekraft er den spiselige overskrift.

Så Kristendemokraterne med deres ene mandat i Jens Rohde og partiformand Isabella Arendt kommer til at møde op til de kommende finanslovsforhandlinger med et krav om en halv milliard til forskning i atomkraft.

2. Børnenes støtteparti

Mette Frederiksen mener, at hun er børnenes statsminister. Isabella Arendt er ikke helt overbevist om, at det er sandt. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen (S) kalder sig børnenes statsminister. Det tager Kristendemokraterne ikke rigtigt alvorligt, som så tilgengæld gerne vil placere sig som børnenes støtteparti. Det handler om omdannelsen af hele systemet for offentlige ydelser i bunden og en afledt fattigdom for familier, hvor regeringen i højere grad er presset af sit parlamentariske grundlag i Enhedslisten end af Mette Frederiksens ret uhåndgribelige løfter til børn.

Her tager Kristendemokraterne afsæt i sit udgangspunkt og kalder det "etisk forkert" at skabe mere arbejdskraft ved at gøre mennesker fattige. Konkret betyder det nej til særligt lave ydelser til flygtninge og indvandrere og en lavloftet grænse over, hvor meget man må modtage i kontanthjælp.

3. Mange milliarder til medier

Jens Rohde og Kristendemokraterne vil øge støtten til medier, særligt lokale og regionale, betragteligt. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kristendemokraterne mener, at techgiganter og streamingtjenester og sikkert også andre ting, der kommer fra udlandet og måske også indlandet, "udhuler demokratiets infrastruktur" og skaber "nyhedsørkener" - altså større områder, der ikke er dækket af medier med kritiske muskler.

Partiet vil indføre en såkaldt medieskat, som alle danskere (undtagen pensionister og førtidspensionister) skal betale, så den statslige støtte til medier kan stige fra i omegnen af seks milliarder til ti milliarder. En femtedel af de milliarder skal gå til lokale og regionale medier ud fra en logik om, at tre fjerdedele af velfærdssamfundets beslutninger bliver taget på lokalt og regionalt plan.

4. Lavere skat - lavere fradrag

Staten skal kræve færre kroner i kassen fra folk på arbejdsmarkedet, men til gengæld også betale mindre tilbage til folk, der afdrager på lån. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Som alle andre partier har Kristendemokraterne fokus på, at der kommer til at mangle arbejdskraft i Danmark. For dem betyder det ja til pengepræmie til mennesker, der holder længe ud på arbejdsmarkedet, det betyder færre mennesker, der skal betale topskat (så de får lyst til at arbejde mere), og det betyder lavere skat i bunden til, dem der har et arbejde (så alle får lyst til at arbejde mere). Til gengæld skal man så ikke have så stort et rentefradrag. Øvelsen skal give et arbejdsmarked, hvor der er 40.000 flere end i dag.

5. Afghanere skal blive danskere

Det sidste fly i evakueringsoperationen i Afghanistan landede i Aalborg fredag. De afghanere, der blev evakueret til Danmark skal have lov at blive, så længe de vil, mener Kristendemokraterne. Arkivfoto: Rene Schütze/Ritzau Scanpix

Evakueringen af danskere og afghanere, der har hjulpet Danmark, fra Kabul er overstået. De blev fløjet til Danmark i samme fly, og de skal også kunne blive sammen i fremtiden, hvis de vil det. Kristendemokraterne vil på bagkant af krigsnederlaget i Afghanistan give permanent ophold til de evakuerede afghanere ud fra den logik, at de til evig tid vil være forfulgt af Taliban.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge