Kontanthjælp: Antallet af børn med forældre i kontanthjælpssystemet er på fem år reduceret med knap 50 procent.
Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.
I den femårige periode fra oktober 2016 - oktober 2021 er antallet af børn med forældre på kontanthjælp faldet fra 76.200 til 40.700.
Og ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) rykker det på debatten om børnefattigdom i Danmark. En debat der er blusset særligt op efter, at politisk ordfører i Enhedslisten, Mai Villadsen, har truet med at udløse valg, hvis regeringen ikke laver en aftale om sociale ydelser, som mindsker børnefattigdom.
- Debatten har jo været, at det nærmest har stået stille med antallet af børn, som lever under svære vilkår. Men de her tal afspejler, at vi er inde i en rigtig positiv udvikling alene i den tid, hvor også Enhedslisten har ageret støtteparti for den her regering, og det synes jeg godt, at vi kan tage en fælles sejrsrunde på, siger Peter Hummelgaard.
Derfor mener ministeren også, at han og Folketingets øvrige partier nu kan gå til drøftelserne om et nyt ydelsessystem på et langt mere optimistisk grundlag.
- Vi kan sagtens diskutere ordentlige ydelsesniveauer, men det klart bedste for både børn og forældre er, at mor og far kommer i arbejde, fordi det giver mulighed for at købe det legetøj, som kammeraterne har og råd til de sportsaktiviteter, man har lyst til, siger han.
Mai Villadsen, politisk ordfører, EnhedslistenDer kan komme en dag, hvor det går dårligt igen, og så vil familier blive fanget i det kontanthjælpssystem, vi har nu, hvor nogle folk må leve i fattigdom eller piskes rundt i et umenneskelig system, og det er der ikke ændret på
I Enhedslisten mener man, at det er virkelig positivt, at antallet af børn i kontanthjælpssystemet er faldende, men det får ikke Mai Villadsen til at gå nogen sejrsrunde.
- Hvis Peter Hummelgaard og regeringen har tænkt sig at fejre det her som en sejr, kan jeg godt frygte, at det kan spænde ben for de nødvendige ændringer. Han er stadig minister for et system, der tvinger nogle til at leve i fattigdom og pisker folk rundt. Og det bør der ske et grundlæggende opgør med, siger hun.
Hvad skyldes udviklingen?
Udviklingen af børn i kontanthjælpssystemet hænger naturligt sammen med, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet drastisk i samme periode.
Og her er Peter Hummelgaard ikke bleg for tage sin del af æren for den positive udvikling, selvom han medgiver, "at der har været et fokus på tværs af regeringer om gøre noget aktivt for at få kontanthjælpsmodtagere ind på arbejdsmarkedet."
- Først og fremmest skyldes det, at vi i Danmark har styret nationen og vores arbejdsmarked bedre igennem coronakrisen end stort set nogen andre lande i verden. Og det har åbnet muligheder for den store efterspørgsel efter arbejdskraft, mener Peter Hummelgaard.
I den nuværende regerings levetid er antallet af børn med forældre i kontanthjælpssystemet faldet med knap 25 procent.
Peter Fallesen, forskningsprofessor, Rockwool FondenHvis du har oplevet, at din mor var på kontanthjælp i 12 år, men din bror kun oplevede det i 10 år, så kan vi se, at der er større risiko, at du ikke får en uddannelse. Der er ingen tvivl om, at det er bedre for alle involverede, at folk er i beskæftigelse
Men hvor Peter Hummelgaard kalder det et nyt, "optimistisk" grundlag, der giver et opdateret billede af situationen i Danmark, mener Mai Villadsen ikke, at det ændrer det store:
- Grundlæggende nej, det er jo virkelig godt lige nu, fordi vi er i en højkonjunktur, men det er jo et øjebliksbillede. Der kan komme en dag, hvor det går dårligt igen, og så vil familier blive fanget i det kontanthjælpssystem, vi har nu, hvor nogle folk må leve i fattigdom eller piskes rundt i et umenneskeligt system, og det er der ikke ændret på, siger Mai Villadsen.
De kommende forhandlinger vil tage udgangspunkt i anbefalingerne fra Ydelseskommissionen, der præsenterede et bud på et mere simpelt kontanthjælpssystem med to forskellige ydelser - en grundsats og en forhøjet sats - for snart et år siden.
- Vi har nedsat en kommission med henblik på, at der reelt skal følges op på den. Vi er selv optaget af, at der skal være nogle rimelige balancer i vores ydelser, men at der også skal tages hensyn til børnene, siger Peter Hummelgaard.
Hvor har kontanthjælpsmodtagerne rykket sig hen?
Fra juni 2019 til september 2021 afgik godt 40.500 børns forældre fra kontanthjælpssystemet, så de fortsat ikke modtog en kontanthjælpslignende ydelse (kontanthjælp, uddannelseshjælp og selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse) i september 2021.
Deres forældre fandt enten arbejde, begyndte på en uddannelse eller andet:
- Beskæftigelse: 36 procent
- Selvforsørgende: 11 procent
- Dagpenge: 2 procent
- Uddannelse: 25 procent
- Ledighedsydelse/Fleksjob: 5 procent
- Forrevalidering/revalidering: 0 procent
- Ressourceforløb: 7 procent
- Sygedagpenge: 3 procent
- Jobafklaring: 0 procent
- Førtidspension: 6 procent
- Andet: 4 procent
Lav indkomst har konsekvenser for børn
Hos Børns Vilkår, der driver Børnetelefonen, oplever man, at fattigdom og knappe økonomiske ressourcer i familien påvirker børnene, selvom det ikke er det tema, der bliver ringet mest om.
- Min far har et stort problem, jeg skal snart konfirmeres. Men der er ikke penge nok. (...) Jeg må nogle gange gå sulten i seng og lade min søster spise sig mæt. Så vi er virkelig i pengenød. Jeg bliver bl.a. også mobbet i klassen, fordi jeg er fattig, har en 14-årig pige blandt andet fortalt Børnetelefonen.
I Danmark opererer man med begrebet relativt fattige, der tjener under en vis procentdel af den generelle dansker. Og selvom det ikke er fattigdom, som man kender fra andre lande, kan det stadigvæk have store konsekvenser for dem, der vokser op i det.
Det påpeger Peter Fallesen, der er forskningsprofessor ved Rockwool Fonden, hvor han blandt andet har børnevelfærd som arbejdsområde.
I hans forskningsarbejde har han blandt andet målt, at sandsynligheden for at børnene bliver anbragt uden for hjemmet stiger, hvis familiens indkomst falder. Og så viser en del studier, at det også har sundhedsmæssige konsekvenser.
Hvis en familie formår at flytte sig fra kontanthjælp til beskæftigelse, er det dog ikke alene økonomiske fordele, der er udsigt til.
- Hvis du har oplevet, at din mor var på kontanthjælp i 12 år, men din bror kun oplevede det i 10 år, så kan vi se, at der er større risiko, at du ikke får en uddannelse. Der er ingen tvivl om, at det er bedre for alle involverede, at folk er i beskæftigelse, siger Peter Fallesen.
Bredt forlig
Beskæftigelsesministeren vil netop gerne flytte flere folk fra kontanthjælp til beskæftigelse, og til det formål ser han gerne et bredt forlig. Det slog dog politiske gnister, da Peter Hummelgaard fortalte om den plan til Jyllands-Posten. Trods dette så fastholder beskæftigelsesministeren synspunket og falder fortsat ikke i god jord hos den politiske ordfører i Enhedslisten.
- Med de ord bejler Peter Hummelgaard til at lave en aftale med nogle mennesker, hvis eksplicitte intention er at skære endnu mere i folks ydelser, som i deres regeringsperiode tog millioner og atter millioner fra nogle kontanthjælpsmodtagere, som i forvejen havde det ekstremt svært og indførte ekstremt lave ydelser for særligt udsatte grupper. Jeg vil på det kraftigste fraråde Peter Hummelgaard at gå ned ad den sti.
- For os handler det ikke så meget om, hvilke partinavne der står på aftalen, men at indholdet er godt, og det blå blok har fremlagt som deres vision, synes jeg ikke på nogen måder trækker i den rigtig retning, siger Mai Villadsen.
Hvad er det konkret du vil måle beskæftigelsesministeren på?
- Min smertegrænse og røde linjer vil jeg holde til forhandlingslokalet, men det er klart, at vi skal have en aftale, som forbedrer det kontanthjælpssystem, der er.
Men kan det ikke være svært for vælgerne at holde jer til regnskab, når I ikke vil sige, hvad I kræver men blot "en bedre aftale". I må vil have et minimum, som I kræver?
- Bestemt, men jeg forhandler med ministeren og ikke i pressen, siger Mai Villadsen.