Annonce
De udenlandske chauffører var ansat i Kurt Beier Transports polske datterselskab, men ifølge Anklagemyndigheden var de reelt ansat i Danmark. Arkivfoto: Fagbladet 3F
Danmark

Ansatte over 300 filippinere: Sådan hentede Kurt Beier chauffører i Asien

Ifølge en af de tiltalte i sagen mod Kurt Beier Transport A/S rekrutterede virksomheden i alt omkring 300 chauffører fra Filippinerne. Det skete på initiativ af stifter og tidligere ejer af selskabet, Kurt Beier, men alle love og kontrakter blev overholdt, mener den tiltalte. Sådan lød forklaringen på anden retsdag i sagen mod transportvirksomheden.

Retssag: Det var blevet sværere og sværere at rekruttere chauffører på de sædvanlige måder, og der ville i fremtiden være mangel på chauffører. Det var ifølge en tiltalt i sagen mod Kurt Beier Transport A/S baggrunden for, at selskabet begyndte at ansætte udenlandske chauffører fra Sri Lanka og Filippinerne.

Tirsdag var anden retsdag i sagen mod transportvirksomheden med hovedsæde i Esbjerg, som i 2018 blev politianmeldt, efter Fagbladet 3F kunne fortælle om en chauffør-lejr på virksomhedens adresse i Padborg, hvor udenlandske chauffører boede i det, der blandt andet er blevet beskrevet som kummerlige forhold.

I alt er fire personer med tilknytning til virksomheden tiltalt i sagen, men ved første retsdag mandag nåede kun en enkelt af disse at blive afhørt ved Retten i Sønderborg. Tirsdag var turen kommet til en anden, og her fokuserede anklager Mads Bjerg Olesen fra Syd- og Sønderjyllands Politi blandt andet sine spørgsmål på, hvordan de udenlandske chauffører, som sagen handler om, var blevet rekrutteret på Filippinerne og Sri Lanka.

Filippinsk rekrutteringsbureau

Anklagemyndigheden har nemlig rejst tiltale for, at en række udenlandske chauffører reelt var ansat hos Kurt Beier Transport, selvom de arbejdede på polske kontrakter hos Kurt Beiers polske datterselskab.

Den tiltalte fortalte tirsdag, at han fik et samarbejde op at køre mellem Kurt Beier Transport og et rekrutteringsbureau i Filippinerne, som arrangerede jobsamtaler mellem de filippinske chauffører og den tiltalte medarbejder fra Kurt Beier Transport i den filippinske hovedstad Manila.

Bureauet skulle også sørge for at udarbejde kontrakterne, inden Kurt Beiers polske datterselskab skulle rette dem til efter polsk lovgivning, hvorefter de blev sendt tilbage til bureauet og godkendt af de filippinske myndigheder.

Disse kontrakter var skrevet på henholdsvis engelsk og polsk, og den tiltalte forklarede, at han i alt har haft samtaler med mellem 400 og 600 chauffører på Filippinerne, og at de 300 blev accepteret og ansat. Godt 200 af dem nåede at komme til Europa.

Fire millioner kroner

Det er i denne proces, at virksomheden Kurt Beier Transport og de fire tiltalte personer er tiltalt for åger af særlig grov karakter. Ifølge anklageskriftet tilegnede de tiltalte sig en "betydelig økonomisk fordel" på over fire millioner kroner på grund af de forhold, de asiatiske chauffører var ansat under.

Men den tiltalte, som tirsdag blev afhørt, holdt fast i, at virksomheden har levet fuldt op til de kontrakter, der blev indgået med de chauffører, han havde ansat på Filippinerne. Derudover afviste han, at chaufførerne reelt var ansat i Danmark.

Han fortalte videre, at chaufførerne godt kunne have ture, hvor de eksporterede gods ud af Danmark, ligesom det polske datterselskab nogle gange lejede faciliteter i Padborg, så de asiatiske chauffører kunne blive undervist i de europæiske færdselsregler. Men ifølge ham var de ansat og fik udbetalt løn af det polske selskab.

Han fortalte, at chaufførerne på forhånd var blevet fortalt, at de ville blive ansat i Polen, men at de skulle udføre arbejde i hele Vesteuropa.

Ifølge den tiltalte rekrutterer Kurt Beier Transport ikke længere chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka. Alle fire tiltalte i sagen nægter sig skyldige i alle forhold. Onsdag fortsætter sagen, og her vil administrerende direktør i Kurt Beier Transport, Karsten Beier, afgive sin forklaring.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge