Annonce
De fire tiltalte nægter sig skyldige i anklagen om grov udnyttelse af udenlandske chauffører. Advokat Anders Nemeth (billedet) repræsenterer virksomheden samt den anklagede direktør, Karsten Beier. (Arkivfoto). Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Danmark

Slumlejr-sag: Anklager kræver tre års fængsel og millionbøde for udnyttelse af chauffører 

Direktør og ledende medarbejdere i Kurt Beier A/S står ifølge anklager til tre års ubetinget fængsel.

En direktør, en bestyrelsesformand og to ledende medarbejdere i transportfirmaet Kurt Beier Transport A/S står til ubetinget fængsel i tre år.

Desuden skal virksomheden idømmes en bøde på 5,5 millioner kroner.

Det er kravet fra anklager Mads Bjerg Olesen tirsdag formiddag i Retten i Sønderborg, hvor straffesagen, som begyndte i maj, nærmer sig sin afslutning.

De tiltalte er direktør Karsten Beier, bestyrelsesformand Gitte Beier og to ledende medarbejdere.

De anklages for åger af særlig grov beskaffenhed. Det kan oversættes til grov økonomisk udnyttelse.

Det var ifølge anklagemyndigheden 30 chauffører fra Sri Lanka og Filippinerne, der blev udnyttet.

De var ansat i virksomhedens polske datterselskab. Men anklagemyndigheden mener, at de reelt arbejdede i Danmark og burde have været aflønnet efter danske regler.

Chaufførerne blev aflønnet med op til 7900 kroner om måneden. Men de skulle ifølge anklageren reelt have haft op mod 35.000 kroner om måneden.

På den baggrund mener Mads Bjerg Olesen, at virksomheden har haft en uberettiget økonomisk vinding ved at underbetale chaufførerne.

- Der er tale om en systematisk, professionel udnyttelse af chauffører fra tredjelande gennem en længere periode. Det har givet en økonomisk berigelse i millionklassen for virksomheden, siger han.

Det var Fagbladet 3F, der i slutningen af 2018 fik sagen til at rulle, da man offentliggjorde billeder af indkvarteringsforholdene for chaufførerne.

Der var ifølge anklageskriftet tale om "trange og kummerlige forhold", hvor chaufførerne boede i containere og måtte lave mad udendørs eller på gangarealer.

Politiet efterforskede i første omgang transportvirksomheden for overtrædelse af straffelovens paragraf om menneskehandel.

Det endte dog med, at der ikke blev rejst tiltale for menneskehandel, men derimod for åger af særlig grov beskaffenhed samt for brud på udlændingeloven.

Der er også rejst tiltale for brud på byggeloven, idet chaufførlejren ifølge Aabenraa Kommune var opført uden de nødvendige tilladelser.

De tiltalte har alle nægtet sig skyldige. De har henvist til, at de udenlandske chauffører var ansat af det polske datterselskab, og at de blev aflønnet i overensstemmelse med polske løn- og ansættelsesforhold.

- Chaufførerne var hyret til at køre international transport. Den løn, de har modtaget, lever op til polske forhold, siger advokat Anders Nemeth, der repræsenterer selskabets direktør.

Lejren i Padborg var ifølge forsvarerne ikke en fast base, men et midlertidigt opholdssted, som chauffører eksempelvis kunne benytte ved start eller slut på en kørsel.

Der ventes at falde dom i sagen 25. august.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge