Annonce
Wendy Sherman og Sergej Rjabkov, viceudenrigsministre i henholdsvis USA og Rusland, mødtes mandag til forhandlinger i Genève. Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix
Erhverv

Analyse: Prishop på energi er storpolitik - men Putin er måske uskyldig

Mens danskerne skruer ned for varmen og vasker tøj om natten for at spare på elregningen, er der røre i international storpolitik. Mandag mødtes den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, og hans amerikanske modpart, Wendy Sherman, i Genève, og det blev startskuddet til en uge med møder og forhandlinger.

Emnerne er alvorlige efter Ruslands massive oprustning langs grænsen til Ukraine og krav om, at Nato skal holde sig langt væk fra Ruslands grænser.

Men møderne i Genève kan også få betydning for de energipriser, der allerede nu koster danske forbrugere dyrt.

Mandag morgen kom der nye tal fra Danmarks Statistik, der viste, at elregningen i december var vokset med 32 procent på et år, mens danskere med gasfyr betaler næsten 90 procent mere end for et år siden. Her er de ekstremt høje spot-priser, der gjaldt lige op til juleaften, endda ikke regnet med, påpeger Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm.

I Nato-landene frygter man en russisk invasion af Ukraine, og det vil omgående udløse krav fra amerikansk side om, at Europa står sammen om hårde sanktioner mod Rusland.

Russerne står normalt for næsten halvdelen af eksporten af naturgas til EU-landene, men leverancerne faldt allerede sidste år, så lagrene i Europa ikke blev fyldt op til fyringssæsonen. Da gas er en uundværlig del af den europæiske elproduktion, har det både skudt el- gaspriserne til vejrs i hele Europa.

Sanktioner, altså mindre samhandel med Rusland, bruges sikkerhedspolitisk, men vil også være dårligt nyt for de europæiske energikunder.

Ifølge Sydbank står en almindelig dansk familie foran en ekstraregning på 12.500 kroner om året på grund af inflationen, drevet af høje energipriser, og særligt familier med gasfyr oplever, at købekraften udhules.

Der er bare stor usikkerhed om, hvorvidt Putin overhovedet har brugt det magtmiddel, eller om Rusland i virkeligheden selv mangler gas til sine egne borgere.

Den gode nyhed er, at energipriserne kun ventes at holde det høje niveau i denne vinter, hvorefter priserne vil normaliseres igen. Medmindre at møderne i Genève kører af sporet, eller at Ruslands præsident, Vladimir Putin, ser sig sur på europæerne og straffer os ved helt at lukke for gashanen.

Der er bare stor usikkerhed om, hvorvidt Putin overhovedet har brugt det magtmiddel, eller om Rusland i virkeligheden selv mangler gas til sine egne borgere.

Hvis de manglende gasforsyninger er en bevidst handling, kan det skyldes Putins utålmodighed over europæernes manglende godkendelse af den 1200 kilometer lange gasrørledning, Nord Stream 2, der næsten står færdig i Østersøen mellem Rusland og Tyskland.

- Der er stor diskussion om, om det er en bevidst politik fra Putins side, eller om russerne overhovedet kan levere mere gas. Det russiske gasmarked er fuldstændigt uoverskueligt, så der er ingen, der ved noget, siger Anders Plejdrup Houmøller, selvstændig elkonsulent med mange års erfaring fra energisektoren.

Han henviser til, at russerne selv havde en kold vinter sidste år og ikke nåede at fylde gaslagrene op igen. De har også været ramt af brand i et stort gasfelt. Samtidig har de rent faktisk overholdt deres langtidskontrakter, men holder altså igen med gas, der sælges på spot-markedet, og som europæerne har vist sig at være afhængige af.

- Hvis russerne havde leveret mere, så kunne Gazprom (det statskontrollerede russiske energiselskab, red.) have tjent styrtende med penge, og spørgsmålet er, om Putin har sagt nej til de penge for at presse europæerne, siger Anders Plejdrup Houmøller.

Indtil videre skal de danske energikunder holde ud og håbe på frugtbare møder i Schweiz, men også se i øjnene, at familiens husholdningsbudget nu skal tage højde for international storpolitik.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases