Annonce
Pakkerne fylder langt mest i Postnords forretning, men virksomheden har samtidig pligt til at omdele breve over hele landet. Det er dyrt, men et politisk flertal bliver ved med at acceptere regningen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Analyse: Politikerne giver ekstra snor til de blå postbude - konkurrenterne er rasende

Med et pennestrøg har et flertal sammen med regeringen forlænget en aftale med Postnord om at bringe brevpost ud til danskerne til udgangen af 2022.

Postaftalen, der ellers ville udløbe til august, giver politikerne god tid til at overveje, hvordan postservicen skal håndteres i Danmark. Og det bliver der brug for, for det er en kompleks sag.

Det kommer ikke bag på nogen, at antallet af breve falder drastisk herhjemme. Vi taler om et fald på over 80 procent hen over de seneste 20 år. I 2019 omdelte Postnord blot 238 millioner breve. Det svarer til, at der næsten gik 10 dage imellem, at hver dansker modtog et brev.

Postnord kan ikke tjene penge på breve, så længe det dansk-svenske selskab har pligt til at omdele breve i alle yderområder af Danmark. Men opgaven er vigtig:

358.000 borgere i Danmark er fritaget fra at modtage digital post fra det offentlige. De får ikke breve om hospitalsindkaldelser, skat og pension, hvis der ikke er en velfungerende brevomdeling.

Desuden skal selv de digitalt indfødte, der foretrækker at modtage mest mulig post i E-Boks, kunne hente pas, kreditkort og andre materialer i deres postkasse.

Der er bare blevet langt mellem de breve, lige som man sjældnere og sjældnere møder et julekort, en fødselsdagsinvitation eller et postkort fra ferielandet i bunken af aviser og tilbudsaviser.

Men det er ikke ukontroversielt, at staten blot sender penge i retning af Postnord. Private udbydere står i kø for at kritisere statsstøtten, der beskyldes for at være konkurrenceforvridende.

I starten af maj annullerede EU-domstolen en godkendelse fra EU-Kommissionen om dansk statsstøtte til Postnord, efter at brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, ITD, og Danske Fragtmænd havde rejst sagen.

Kompleksiteten opstår, fordi Postnord har en meget succesrig pakkeforretning, der blomstrer i takt med, at danskerne fylder indkøbskurvene i netbutikkerne. Succesen er så stor, at Postnord sidste år - samlet set - tjente sit største overskud siden 2009, hvor selskabet blev dannet.

Det er kun brevforretningen, der bløder, og set fra konkurrenternes synspunkt er det svært at tro på, at statsstøtten ikke bidrager til lavere priser på pakker, hvor Postnord har sikret sig kæmpekontrakter med store netbutikker som Zalando og Amazon.

Men hvem er det, der reelt kan konkurrere med Postnord om at omdele rudekuverter ude i de yderste postnumre? Vi ved det ikke, for staten har ikke testet markedet med et udbud.

Måske er Postnord klart mest effektiv. I øjeblikket koster det 11 kroner at sende det billigste brev med Postnord, og brevet må i så fald være fem dage undervejs. Det kan slet ikke udelukkes, at det slet ikke dækker den reelle omkostning ved at fragte et brev fra Ringkøbing til Helsingør.

Men der findes private aktører, der både omdeler aviser, tilbudsaviser og pakker over hele Danmark (en af dem er DAO, der har Jysk Fynske Medier - udgiveren af Avisen Danmark - som medejer).

Lige nu sker der ikke ret meget, for EU-Kommissionen er i gang med en formel undersøgelse af Postnord og befordringspligten i Danmark. Politikerne afventer resultatet af den undersøgelse og kommer næppe til at forhandle om en langsigtet løsning for danskernes breve før engang til næste år.

Vi ved kun, at til den tid vil der være endnu færre breve at omdele for de blå postbude.


358.000 borgere i Danmark er fritaget fra at modtage digital post fra det offentlige. De får ikke breve om hospitalsindkaldelser, skat og pension, hvis der ikke er en velfungerende brevomdeling.


Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland

Nu kommer plakaterne op: Trykkeri har lavet 200.000 af dem

Udland

To formodede IS-kvinder er blevet løsladt i Sverige

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Kontrollen ved den dansk-tyske grænse er igen blevet forlænget. Det er mange tyskere og nok også en del danskere mildt skrevet rigtig sure over. Heldigvis er der ikke noget tysk modtræk, så det gav i hvert fald en kø mindre for de mange danskere, inklusive undertegnede med familie, der sidste lørdag suste sydpå for at holde efterårsferie.

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Partihop: Kommunalpolitikere har tradition for at være noget mere troløse over for deres partier end landspolitikerne er. Alligevel ommøblerer  kommunal- og valgforsker Roger Buch rynkerne i pandebrasken en ekstra gang, når talen falder på byrådene i Tønder og i Aarhus.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her