Annonce
Anne Arhnung har lige fejret 25 års jubilæum i landbrugets tjeneste, men stopper nu pludseligt på grund af håndteringen af Danbred-skandalen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Erhverv

Analyse: Har landbruget lært noget som helst af sexismeskandalen?

Sagen om sexisme i en af landbrugets milliardvirksomheder, avlskoncernen Danbred, vil bare ikke stoppe.

Mandag aften tog den endnu en drejning, da Anne Arhnung med omgående virkning trak sig som øverste direktør i lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Sagen kunne være indkapslet som sexchikane, udført af Danbreds topchef, Thomas Muurmann Henriksen, men er nu eksploderet i toppen af dansk landbrug.

Anne Arhnung siger selv, at hun stopper efter uenighed med sin politiske ledelse om håndteringen af Danbred-sagen. Hun har tilsyneladende anbefalet en langt mere kontant reaktion på, at Danbred-direktøren systematisk og langvarigt har udøvet sexchikane mod sine kvindelige medarbejdere.

Opsigelsen må have været en smertefuld beslutning for en kvinde, der lige har fejret 25-års jubilæum i landbrugets tjeneste, heraf tre år på den prestigefulde post i spidsen for Landbrug & Fødevarer. Det kan måske forklare, at hun ikke traf den nødvendige beslutning langt tidligere. En direktør, som bestyrelsen ikke gider at lytte til, skal se at komme videre.

I mellemtiden måtte hun se bestyrelserne i Landbrug & Fødevarer - der er største aktionær i Danbred - og Danbreds egen bestyrelse holde hånden over Thomas Muurmann Henriksen.

Det er mange mennesker, der nu er berørt af sagen - ud over de kvinder, som hele sagen begyndte med. I første omgang afslørede erhvervsmediet Finans, hvordan samtlige mellemledere i Danbred havde klaget til bestyrelsen over direktørens gentagne chikane af specielt yngre kvindelige medarbejdere.

Sagen kort om krænkelsessager i Danbred

  • 22. september skriver mediet finans.dk, at en række kvinder har været udsat for krænkende adfærd fra Thomas Muurmann Henriksen, topchef for den danske milliardkoncern Danbred.
  • Igennem flere år har det ifølge mediet været et tema i virksomheden. Efter en firmafest i juni skriver 18 mellemledere blandt andet til bestyrelsen: "Vi kan ikke ansvarsfuldt se til længere, at de unge piger bliver forulempet og befamlet"
  • I første omgang lader bestyrelsen direktøren beholde jobbet. Men senere samme dag forlyder det, at direktøren selv har trukket sig.
  • Bestyrelsen i Danbred, der er delvist ejet af organisationen Landbrug & Fødevarer, udskiftes som følge af sagen.
  • Tre ofre for sexchikane i Danbred har ifølge finans.dk fået tilbudt mellem 25.000 og 50.000 kroner i godtgørelse. Et fjerde offer har fået godt 700.000 kroner.
  • Mandag kom det frem, at Thomas Muurmann Henriksen ikke trak sig, men blev fyret.
  • Senere oplyser den administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, at hun opsiger sin stilling med omgående virkning på grund af uenighed med den øverste politiske ledelse om håndteringen af sagen om sexisme i DanBred.

Kilder: Finans.dk, TV 2, Ritzau

Klagen var også gået til Anne Ahrnung i Landbrug & Fødevarer, men organisationen valgte at lade Danbred håndtere sine egne personalesager. Det har vist sig at være en stor fejl, og den udstiller, at landbruget muligvis ikke forstår alvoren i det, der nu hedder Danbred-skandalen.

For ganske vist lød det, at Thomas Muurmann Henriksen selv sagde op fra Danbred. Det har siden vist sig, at han blev fyret, men bestyrelsen ville tilsyneladende skåne hans eftermæle mest muligt.

Så røg hele bestyrelsen ud, inklusive den magtfulde formand Christian Junker, der er et stort navn i landbrugets virksomheder. Men bestyrelsen blev erstattet af andre folk fra landbruget. Det er som om, at det ikke er muligt at sammensætte professionelle bestyrelser udefra, der kan se på landbrugets virksomheder med friske øjne. Det skyldes forhistorien med andelsselskaber og ejerskaber på kryds og tværs, der skaber en vis automatik i sammensætningen af bestyrelser.

Den nye formand, Andreas Lundby, var endda formand for Danbred indtil for tre år siden. Thomas Muurmann Henriksens afløser på direktørposten, Claus Fertin, er tidligere direktør i Landbrug & Fødevarer.

Det er utroligt at se på, hvor forkert denne sag kunne håndteres. Hvad nu hvis Christian Junker omgående - da Finans udkom med historien i september - havde losset Thomas Muurmann Henriksens ud i kulden? Så havde bestyrelsen stadig fået kritik for at handle for sent, og forløbet ville være uskønt. Sagen ville stadig være alvorlig, ingen tvivl om det.

Men det ville være svært at forlange flere konsekvenser, for nu var årsagen til alle problemerne - direktøren - væk. Bestyrelsesformanden kunne rømme sig og sige, at nu havde Danbred brug for arbejdsro til at genskabe trygheden hos medarbejderne.

I stedet valgte Christian Junker at frede sin direktør, da alle andre kunne se, at han umuligt kunne fortsætte. Dygtig eller ej, så var al tillid hos medarbejderne fuldstændigt væk i forhold til direktøren og bestyrelsen. Flere nøglemedarbejdere havde allerede sagt op af samme grund.

Anne Arhnung havde muligvis også den erkendelse, men var altså for svag til at overbevise de tunge drenge i bestyrelserne. Det må bekymre de landmænd, der har lagt forhandlingerne om erhvervets fremtid i hænderne på Landbrug & Fødevarer.

Anne Arhnung havde muligvis også den erkendelse, men var altså for svag til at overbevise de tunge drenge i bestyrelserne.

Dansk landbrug vil gerne se sig selv som verdens mest moderne af sin slags, fuldstændigt omstillingsparat i forhold til den grønne dagsorden og samfundets forventninger.

Lige nu kan man spørge sig selv, om landbruget har en profil, der overhovedet kan tiltrække de dygtigste og mest lysende talenter, der bliver nødvendige for at bringe erhvervet igennem klimaomstillingen. Det kommer de til at tale om, når landbruget i næste måned samles til det  årlige delegeretmøde.

Her plejer landmændene at sige deres ærlige mening om deres valgte tillidsfolk og højtbetalte lobbyister.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Indland

Indesneede i Ikea i Aalborg sov i møbeludstillingen

Udland

USA til Rusland: Vi er dybt bekymrede over planer i Ukraine

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål