Annonce
Tomme butikker - men konkurstallene er faktisk historisk lave, for dansk erhvervsliv klarer sig nådigt igennem coronakrisen. Den store test komme til november, når coronagæld for milliarder skal betales tilbage til staten. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Analyse: Få går konkurs. Nu skal resten af erhvervslivet lægge en hæslig coronatid bag sig

Rædslen stod malet i ansigterne i hotelbranchen, da coronapandemien uden varsel blokerede for både turisme og erhvervsrejser.

Det ventede blodbad er bare fuldstændigt udeblevet. Tag hotelkæden Milling Hotels, der overraskende kom igennem 2020 med et lille overskud og lige nu melder om et salg af hotelværelser, der bare tordner derudaf.

- Sommeren har været den bedste for vores hotelkæde nogensinde, sagde direktør Jan Milling for nylig til Fyens Stiftstidende.

Mange andre virksomheder - også i den hårdt ramte servicesektor - har det på samme måde, og mandag morgen leverede Danmarks Statistik nye beviser på, at erhvervslivet i Danmark er i storform, selvom trængslerne med corona stadig står lysende klart i vores bevidsthed.

Blot 120 aktive virksomheder gik konkurs i august, og det er det laveste antal i statistikkens levetid, og der er også tale om det laveste antal tabte arbejdspladser - 331 - i statistikkens levetid.

- Tallene er altså brølstærke, lød den spontane reaktion fra Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen.

Ifølge tal fra Dansk Industri faldt virksomhedernes omsætning med næsten 150 milliarder kroner under det første år af coronakrisen, så derfor er det overraskende, at næsten alle klarer sig igennem med skindet på næsen.

Der er ingen tvivl om, at politikernes rundhåndede hjælpepakker har haft stor betydning for at redde tusindvis af virksomheder igennem krisen. Beskæftigelsen er i dag tårnhøj, selvom det havde været forståeligt, hvis vi havde lidt et ordentligt tilbageslag med al den ravage, som corona skabte.

Især den danske løsning med lønkompensation, der på toppen - i foråret 2020 - holdt hånden under 250.000 job, var tænkt rigtigt og hjalp virksomhederne med at holde på de ansatte, da det ellers var rettidig omhu at skride til fyringsrunder.

I andre lande, herunder USA, har man slet ikke indhentet det jobtab, der indfandt sig med millioner af nedlagte job, da coronaen spredte sig. I Danmark er de tabte stillinger for længst genbesat, og virksomhederne mangler akut arbejdskraft.

Alligevel holder vi igen med jubelscenerne, for til november kommer den første store test af, hvor stærkt ikke mindst underskoven af små og mellemstore virksomheder har klaret sig igennem krisen.

Alligevel holder vi igen med jubelscenerne, for til november kommer den første store test af, hvor stærkt ikke mindst underskoven af små og mellemstore virksomheder har klaret sig igennem krisen.

1. november skal momslån for 7,4 milliarder kroner betales tilbage. Yderligere 13,4 milliarder kroner skal betales tilbage til februar. Lånene dækker moms, arbejdsmarkedsbidrag og udskudt betaling af a-skat under lange perioder af coronakrisen.

Det er ikke overraskende, hvis især de udsatte erhverv som restauranter og hoteller slet ikke har nået at spare penge sammen til de udskudte betalinger, selvom slutdatoen har været kendt af alle.

Vi aner bare ikke, hvor slemt det bliver. Sydbank henviser til en konjunkturmåling fra Danmarks Statistik, hvor kun 10 procent af serviceerhvervet angiver finansielle begrænsninger som en hindring for, at de kan klare sig.

Det tegner godt, og det står i skærende kontrast til nødråbene fra erhvervsorganisationerne, der har tryglet om lempeligere tilbagebetaling af coronagælden. Tilbage i juli foreslog Dansk Industri, Dansk Erhverv, Horesta, Smvdanmark og Danmarks Restauranter & Caféer om en låneordning over seks år, hvor staten stiller lån til rådighed med en rentesats, der stiger, jo længere lånet opretholdes. Men skatteminister Morten Bødskov har afvist forslaget.

Økonomer advarer nemlig mod, at man på den måde ville trække plasteret af på en langsommelig og smertefuld måde i stedet for at have en klar skæringsdato, hvor virksomhederne er nødt til at have pengene klar.

Og der findes allerede et tilbud om en 12 måneders betalingsordning, hvor virksomheder kan få henstand til gælden til det offentlige, men der er nogle vilkår, som næppe kan opfyldes af virksomheder, der står på randen af en konkurs.

De virksomheder, der i øvrigt er veldrevne, vil kunne låne penge i bankerne, der har store indlånsoverskud, men selvfølgelig tager sig betalt for ulejligheden.

Heldigvis er der en massiv forbrugerefterspørgsel, gunstige eksporttal og en generel optimisme i masser af brancher, der giver virksomhederne et stort incitament til at skrabe pengene sammen til statskassen.

Desuden hersker en stærk drivkraft for mange virksomhedsledere og -ejere: At selvom politikerne i sidste øjeblik udskyder betalingsfristen, så er det da fedest at få coronagælden afviklet og lægge en hæslig periode bag sig.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Udland

Følg pressemødet: Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Danmark For abonnenter

Kristendemokrater søger succes via Rohdes erfaring og tricks

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Udland

Efter drab på politiker i England øges sikkerhed

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle