Annonce
Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Erhverv

Analyse: Europas anden Marshall-hjælp kommer nu

Marshall-planen efter Anden Verdenskrig skulle sikre en hurtig, økonomisk genopretning i Europa, og nu kopierer man modellen for at slippe hurtigt ud af efterdønningerne fra coronapandemien.

Et svimlende beløb på 750 milliarder euro - næsten 6.000 milliarder kroner - pumpes ud i europæisk økonomi frem mod 2026 med et enkelt formål: At forhindre en mangeårig lavkonjunktur med små og store virksomheder, der aldrig får krabbet sig videre efter den kæberasler, som coronanedlukningerne har medført.

EU-politikerne har sammen med EU-landenes finansministre truffet to valg: For det første tilgodeses Sydeuropa massivt, fordi arbejdsløsheden og tabet af bruttonationalprodukt er klart størst i lande som Italien, Spanien og Frankrig.

For det andet skal de mange penge skubbe Europa i den rigtige retning, og derfor skal milliarderne især øremærkes til grøn omstilling, digitalisering og sundhed.

12 lande har i løbet af sommeren fået godkendt deres nationale genopretningsplaner af EU’s Ministerråd, herunder Danmark, og de første penge er lige på trapperne.

Op mod 100 milliarder euro vil allerede i de kommende måneder dukke op i de enkelte lande, for i dette tilfælde vil EU ikke acceptere, hvis mærkesagen - genrejsningen af europæisk økonomi - strander i gammeldags bureaukrati.

Det er godt nyt for danske virksomheder, men pengene kommer ikke automatisk rullende ind på europaller. I vanlig EU-stil er der opstillet en række betingelser, som gør det svært at navigere i genopretningsplanen.

Men med lidt omhu vil både store kæmper som Danfoss og Grundfos og hele underskoven af danske industri- og rådgivningsvirksomheder kunne hente store lunser af hjælpepakken hjem.

Tag blot Italien, som har en stor og avanceret industri, der selvfølgelig vil strække sig langt for at få fat i EU-pengene. Men projekterne skal gennemføres så hurtigt, at de får brug for underleverandører, hvor danske specialister står stærkt.

Det handler blot om at opdage mulighederne i tide, for det er ikke nemt at overvåge alle udbud i alle italienske regioner. Udfordringen har for længst fået Udenrigsministeriet til at styrke ambassaderne i en række EU-lande med eksportrådgivere, der kan hjælpe dansk erhvervsliv.

Den største risiko? At danske virksomheder, hvoraf hovedparten for længst har lagt coronakrisen bag sig, allerede har så travlt, at de ikke har tid til at samle guldet op.


Det er godt nyt for danske virksomheder, men pengene kommer ikke automatisk rullende ind på europaller. I vanlig EU-stil er der opstillet en række betingelser, som gør det svært at navigere i genopretningsplanen.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Storbritannien har højeste smittetal siden midten af juli

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge