Annonce
De dyreste tv og højttalere er stadig den største varegruppe for B&O og kaster samtidig stjernestøv ud over alle de knapt så dyre produkter. Arkivfoto: Jacob Grønholt-Pedersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Danmark

Analyse: Derfor skinner solen på B&O

Allerede før jul overraskede Bang & Olufsen omverdenen ved at skrue op for forventningerne til det næste regnskab, og tirsdag blev tallene bekræftet: Salget af B&O-produkter går frem, og Struer-virksomheden kan endda tjene penge på dem. Dermed kan B&O - i hvert fald for en stund - slippe for at høre på, at mærket er for småt til at være et selvstændigt luksus-brand. Aktionærerne, der sidste år gik med til en kapitalforhøjelse på 400 millioner kroner, kan også ånde lettet op.

Her er, hvad du skal vide om Bang & Olufsen:

1. Dyrt er godt

B&O er med topchefen Kristian Teär i spidsen i gang med at gøre en ny strategi til virkelighed. Med strategien står B&O ved, at man sælger lyd- og tv-udstyr i den helt dyre liga. Man skærer ned på antallet af forhandlere, så B&O bliver oplevet som noget helt specielt. Det vakte således opsigt, da B&O blev fjernet fra elektroniksupermarkedet Powers hylder i Danmark, men det skete for at værne om eksklusiviteten omkring et Bang & Olufsen-produkt. Det skal helst opleves hos en autoriseret B&O-forhandler.

Ja, mange forbinder efterhånden B&O med hovedtelefoner og små, veldesignede højttalere. Men den såkaldte ”staged”-kategori med de dyreste tv og gulvhøjttalere udgør stadig 37 procent af B&O’s omsætning. Det er dermed den største varegruppe for virksomheden og kaster stjernestøv ud over alle de knapt så dyre produkter.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

2. Coronakrisen giver medvind

Nogle virksomheder har klaret sig ekstra godt igennem coronakrisen, og B&O er én af dem. Indretning af hjemmet er kommet i fokus, og for mange har det betydet indkøb af B&O-udstyr. Kan man ikke gå i biografen, må man have en ordentlig hjemmebiograf. Udbredelsen af hjemmearbejdspladser har også fremmet salget af hovedtelefoner og højttalere, der også kan bruges til telefonmøder.

Men coronakrisen har selvfølgelig også presset B&O, der har set sine butikker blive lukket ned, og det fortsætter bare. På et møde med investorer oplyste ledelsen tirsdag, at 168 ud af B&O’s over 400 butikker lige nu er lukket på grund af coronarestriktioner. De butiksansatte kan stadig udlevere produkter og køre hjem og installere hos kunderne. Men forventningerne til 2021 tages med et stort forbehold for, hvordan pandemien udvikler sig.

3. B&O sparer sig til succes

Et lille overskud på 12 millioner kroner ud af en omsætning på 693 millioner er en virkelig god nyhed, når den kommer fra Bang & Olufsen. Virksomheden har været rost for sine avancerede lydprodukter, som bare har været alt for dyre og komplicerede at producere. Det er der ved at blive ryddet op i. Skærmene til B&O’s fladskærms-tv kommer fra LG, og mange andre opgaver er sendt ud til underleverandører. Teknologier kan genbruges på tværs af produkter. Det er alt sammen metoder, som andre virksomheder har forfinet i årevis.

Den seneste strategi rummer et spareprogram på 175 millioner kroner, der skal nås til regnskabsåret 2021-2022. Med de seneste tal har man opnået besparelser på 63 millioner kroner om året, blandt andet på fyringer i administrationen. Man har altså sparet sig til overskuddet, og investorerne vil klart forvente, at der er mere at hente på den front.


Man har altså sparet sig til overskuddet, og investorerne vil klart forvente, at der er mere at hente på den front.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Adapter: Psykolog - Drop børnebillederne og pas på dine børn online

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Danmarks krimidronning opdaterer den klassiske kriminalroman

Bøger: Vi befinder os midt i coronapandemien, og den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen har fået nyt knæ. Det volder hende så mange smerter, at hun velforsynet med smertestillende medicin indfinder sig på Høve Kurbad. Her kan hun kombinere en besværlig genoptræning med det behagelige.

Udland

Betjent om kongresstorm: Som en slagmark under middelalderen

Det er gået næsten syv måneder, siden hundreder af tilhængere af Donald Trump tiltvang sig adgang til Kongressen i Washington, USA, for at gøre oprør mod Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling