Annonce
Kinesiske Evergrande har indstillet byggeriet af disse højhuse i den østlige Jiangsu-provins. Ejendomsselskabet er i svære økonomiske problemer, og det smitter af på danske investorers aktiedepoter. Foto: Jessica Yang/AFP/Ritzau Scanpix
Erhverv

Analyse: Derfor fik du et chok, da du åbnede dit aktiedepot

Det var med et ordentligt ”gisp”, at danske småsparere og aktieinvestorer mandag aften åbnede deres depoter for at følge dagens udvikling.

Et totalt ukendt ejendomsselskab i Kina, Evergrande, er i voldsomt uføre, og det belaster det globale aktiemarked, herunder de store aktieindeks i Storbritannien, Tyskland og Frankrig samt kernesunde virksomheder på den danske fondsbørs. Det danske C25-indeks, listen med de 25 mest handlede danske aktier, faldt mandag med 1,4 procent.

Dermed var indekset faldet med fem procent, siden det ramte en historisk top i slutningen af august. Det er et stort fald og ligner starten på den såkaldte korrektion, som aktiemarkedet nervøst har holdt øje med i månedsvis. Når aktiemarkederne over kort tid falder med mere end 10 procent, betegnes det som en korrektion.

Coronatiden har ellers været en fest for aktionærerne, både i Danmark og internationalt, men enhver fest får en ende. Derfor har investorerne og analytikere - belært af dystre erfaringer - forsøgt at gætte på, hvad der ville udløse det næste kursfald.

Det blev så verdens mest gældsatte ejendomsselskab, Evergrande, med hovedsæde i storbyen Shenzhen. Ligesom at de færreste kan sætte navne på mange kinesiske millionbyer, er der også imponerende megavirksomheder i Kina, vi aldrig har hørt om.

Evergrande snupper overskrifterne, fordi virksomheden har opbygget et gældsbjerg på 1.900 milliarder kroner. Det svarer til godt 80 procent af hele Danmarks produktion, altså bruttonationalproduktet, i 2020. Problemet er, at Evergrande torsdag skal betale renter for over 500 millioner kroner, og de penge findes ikke i pengekassen, fordi det svulmende kinesiske boligmarked pludseligt er ramt af en opbremsning.

Det er ærgerligt for långiverne, men også for over en million kinesiske husbyggere, der har betalt Evergrande et forskud på 1.300 milliarder kroner for huse, der endnu ikke er bygget færdig, skriver tidsskriftet The Economist.

Men hvorfor skubber et truende kollaps i et kinesisk ejendomsfirma til danske aktiedepoter? Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, er ikke i tvivl.

- Evergrande er helt tilfældig. For en måned siden havde jeg ikke hørt om Evergrande, og det samme gælder 99,9 procent af de globale investorer. Så når det bliver Evergrande, der får skylden, så er det helt tilfældigt, for lige nu er risikoen ved at være inde i markedet bare større end risikoen for at gå glip af noget ved at være ude, siger Per Hansen og tilføjer:

- Det er en kunstart at forudse en korrektion, for lige pludselig kommer den, og det er altid ubelejligt, og så smider folk de aktier, de har.

Det spiller også en rolle, at Evergrande-sagen giver mindelser til 2008, hvor et krak i USA’s fjerde største investeringsbank, Lehman Brothers, sendte chokbølger ud over hele jordkloden og udløste startskuddet til finanskrisen.

Dengang afviste den amerikanske stat at gribe ind, og derfor holdes der nu øje med, om den kinesiske regering i sidste øjeblik - senest torsdag - forbarmer sig og redder Evergrande, selvom en konkurs vil have en opdragende effekt på andre ejendomsmatadorer, der glemmer at holde styr på gælden.

Efter den blodige mandag endte tirsdagen i øvrigt som en god dag på aktiemarkedet, hvor C25-aktierne steg 1,9 procent. Nu må vi se, om nattesøvnen er reddet, og om stormen mod Evergrande går over af sig selv. Næste bekymring er et møde i den amerikanske centralbank, der onsdag vil varsle en mulig neddrosling af sit corona-stimuliprogram.

Småsparerne kan i mellemtiden overveje, om aktiemarkedet blot styres af ”hysteriske kællinger”, som socialdemokraternes Mogens Lykketoft engang vrissede i frustration over verdens finansielle købmænd.

Og uanset hvad kan investorerne lune sig ved, at aktiekurserne historisk set altid har rettet sig efter en korrektion. Det så vi også efter finanskrisen og - lynhurtigt - efter første bølge af coronakrisen.

Efter den blodige mandag endte tirsdagen i øvrigt som en god dag på aktiemarkedet, hvor C25-aktierne steg 1,9 procent. Nu må vi se, om nattesøvnen er reddet, og om stormen mod Evergrande går over af sig selv.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark