Annonce
Virksomhederne tøvede med at booke julefrokoster, da Mette Frederiksen havde holdt coronapressemøde i sidste uge, men nu er der igen gang i bestillingerne. Arkivfoto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Erhverv

Analyse: Dansk økonomi er bomstærk - Også selvom coronaeksperterne aflyser julefrokosten


Danskerne vælter sig i penge, restauranterne melder udsolgt om aftenen, og butikkerne kæmper for at skaffe alle de varer hjem, kunderne gerne vil købe.

Sådan kan man groft sagt tegne billedet af dansk økonomi, efter Danmarks Statistik mandag fremlagde nye tal. De viser, at økonomien - målt på bruttonationalproduktet (BNP) - voksede med to procent i årets tredje kvartal sammenlignet med kvartalet før.

Det er meget og betyder, at Danmark har klaret sig bedre igennem coronakrisen end resten af EU - og USA.

- Den stærke BNP-vækst i dansk økonomi har simpelthen sprængt alle positive forventninger hen over foråret og sommeren i stumper og stykker, skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han har regnet sig frem til, at Danmark nu har kurs mod den højeste årlige vækst i 27 år. På årsbasis snuser vi efterhånden til vækstrater som i 1979, hvor dansk økonomi voksede med svimlende 5,9 procent.

Fremgangen er ikke helt ulogisk, for en stor del af væksten kommer fra caféer, restauranter, hoteller, barer og diskoteker, som for alvor blev befriet for de skrappeste coronarestriktioner hen over sommeren og sensommeren.

Det kan man roligt glæde sig over, for nu er der ganske få brancher tilbage, der hænger fast i coronaens lænker: Særligt dem, der er afhængige af kinesiske, amerikanske og andre oversøiske turister samt dem, der arrangerer rejser uden for Europa.

Så kunne analysen stoppe her. Det går jo godt i Danmark.

Nogle arbejdsgivere vil for en sikkerheds skyld skride til aflysning, selvom medarbejderne i den grad trænger til den julefrokost, de gik glip af i 2020, da epidemien toppede.

Men der er absolut stadig truende skyer på novemberhimmelen. Restaurationslivet, som lige nu har langt større problemer med at skaffe arbejdskraft end med at sælge det sidste bord, holder vejret, når en af coronaens sundhedseksperter dukker op på TV 2/News.

Sidste uges pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) genindførte coronapasset, udløste en akut tøven blandt virksomheder, der booker julefrokoster. Men bestillingerne vendte hurtigt tilbage, og de store brancheorganisationer har ikke hørt om usædvanligt mange aflysninger, selvom smittetallene stiger.

Omvendt kan det få store konsekvenser, hvis der kommer en blød opfordring om at droppe julefrokosterne fra Allan Randrup Thomsen, Jens Lundgren, Hans Jørn Kolmos, Lars Østergaard, Lone Simonsen eller lignende eksperter.

Dansk økonomi og coronarestriktioner blev også behandlet i den seneste "Erhvervsklubben"

 

Nogle arbejdsgivere vil for en sikkerheds skyld skride til aflysning, selvom medarbejderne i den grad trænger til den julefrokost, de gik glip af i 2020, da epidemien toppede. Branchen håber som alle andre, at kurven med smittetal når at knække, og at julen i hvert fald bliver overstået, før politikerne skrider til større indgreb.

Søndag lød det fra Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, at coronapasset skal vise sit værd, inden man træffer beslutning om nye restriktioner. Den næste i rækken kan blive krav om brug af mundbind i offentlig transport. En nedlukning er endnu ikke på tale.

Men der findes danskere, der selv skruer ned for de sociale aktiviteter, fordi de bliver skræmt over de daglige coronaopdateringer.

- Det så man sidste år, hvor især ældre danskere - før man indførte restriktioner - begyndte at reducere deres brug af sociale aktiviteter, fortalte Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank, i den seneste udgave af podcasten Erhvervsklubben.

Alt det kan ikke rokke ved, at dansk økonomi er i verdensklasse og primært presses af manglende arbejdskraft og prisstigninger på materialer. Det er slemt nok, men slet ikke i sammenligning med det kaos, vi befandt os i for halvandet år siden. Da var coronaens rækkevidde ukendt, og mange talte om risikoen for en langvarig lavkonjunktur og en verden, der aldrig ville blive sig selv igen.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Danskernes forbrug og betydningen for dansk økonomi behandles også i den seneste podcast "Erhvervsklubben". Find den i appen "Nyhedskiosken", på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg


Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Film: På en nøgen, stenet bakketop ligger lille Ada begravet. For forældrene, Maria (Noomi Rapace) med de triste øjne og stovte, stolte Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), der græder stille for sig selv ude på marken, triller tilværelsen udsigtsløst og tungt af sted.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark