Annonce
Bortset fra et par uger i december har alt stort set været lukket ned indtil 8. februar i Østrig. Foto: Ambassaden i Wien
Danmark

Ambassadør i Østrig: Eintrittstest hos 'den hellige frisør'. Træt ind til benet – og så midt i balsæsonen

Man kan trække hesten til truget, men ikke tvinge den til at drikke - medmindre der lokkes med en gulerod eller en strigle. Dét kan den østrigske regering skrive under på, for da man før jul tilbød massetests til hele befolkningen, var det kun et fåtal, der tog mod tilbuddet. Nu er billedet et andet: Siden den østrigske regering introducerede ”Eintrittstest” eller ”adgangstest” for at kunne tage del i den gradvise genåbning, er landet kommet blandt topscorerne på antallet af tests.

Nu er skolerne genåbnet med krav om to ugentlige tests, som børnene selv gennemfører i lærerens påsyn. Testen er valgfri, men fravælger man testen, står den fortsat på fjernundervisning hjemmefra. Det er der kun meget få, der gør. Mere end 90% af de unge tager testen for at kunne se kammerater og skolen igen. Tilsvarende er det et krav for at gå til frisør, at man kan fremvise en negativ test, der maksimalt er 48 timer gammel. Det har bestemt også hjulpet på lysten til at blive testet. I Wien taler man af den grund med et glimt i øjet om ”den hellige frisør”.

Heldigvis er der mange steder, man kan få en gratis kviktest, bl.a. på apotekerne. Desuden udleveres der fem gratis kviktest til hver borger om måneden, så man kan teste sig selv derhjemme. Et lille skridt for den enkelte, men et stort skridt for østrigerne, der i dén grad drømmer om at få hverdagen tilbage.

I mit daglige arbejde som ambassadør er det en absolut forbedring, at man så nemt kan blive testet: Selv om de fleste møder og aktiviteter stadig finder sted online, så har vi nu i særlige tilfælde mulighed for at mødes fysisk under forudsætning af negative coronatest. Selv om det selvfølgelig stadig er uden håndtryk og med afstand og maske, så minder det en del mere om en normal hverdag i mit job end dét, jeg har oplevet de seneste 12 måneder.

Det er nu, næsten på dagen, et år siden, jeg blev ringet op om udbrud af corona i en by, der begynder med ”Isch…”, i Tyrol. Resten er historie, som man siger, for snart var bynavnet et begreb i hele Europa, og min telefon var rødglødende. Der fulgte nogle hektiske måneder, hvor vi sammen med andre ambassader hjalp danskere sikkert hjem fra hele verden. Mens det stilnede lidt af over sommeren, bød efteråret til gengæld på nye voldsomme smittetal, som førte til endnu en total lockdown fra starten af november. Bortset fra et par uger i december, har alt stort set været lukket ned indtil 8. februar, hvor i det mindste butikker, skoler, museer - og den hellige frisør - åbnede igen.


Læg dertil en arbejdsløshed på 11,4 procent, der ikke har været større siden anden verdenskrig. Nej, lige nu, er der er ikke så meget at more sig over for østrigerne.


Ikke overraskende er befolkningen træt ind til benet af hele situationen. Især de første uger i det nye år har trukket tænder ud hos befolkningen: Ikke bare var det mørkt, koldt, og med udgangsrestriktioner. Man kan heller ikke rigtig stå på ski i ferien, da alle hoteller og restauranter er lukkede, som kun endagsudflugter med madpakke er mulige. Dertil kommer at balsæsonen og fastelavnsfesterne, der ellers er et højdepunkt for både store og små i Wien, er aflyst. Læg dertil en arbejdsløshed på 11,4 procent, der ikke har været større siden anden verdenskrig. Nej, lige nu, er der er ikke så meget at more sig over for østrigerne.


René Dinesen. Foto: Ambassaden

Trætheden kan desværre også ses på smittetallet, som er begyndt at stige lidt igen. En stigning, der tilsyneladende ikke kun skyldes, at skoler og butikker er genåbnede, men også at mange ikke længere overholder restriktionerne helt så nøje som tidligere. Efterhånden kan man regne med, at Wiens berømte Ringstrasse-boulevard hver weekend ud på eftermiddagen er spærret af mindre demonstrationer.

Samtidig ser vi også her, at den sydafrikanske og især den britiske coronamutation breder sig. Heldigvis testes der som nævnt rigtigt meget, så man hurtigt opdager de fleste smittetilfælde og får dem isoleret. Men situationen er skrøbelig, og det kan kun gå for langsomt med at få alle vaccineret. På dét område kan Østrig dog indtil videre kun skele misundeligt til tempoet i Danmark.