Annonce
Jeg har sgu aldrig lavet noget alene, der fungerede, siger Søren Vester og mener, at fællesskabernes værdi for alvor blev tydelig i 2021, fordi vi mistede muligheden for at være sammen i grupper - og at fik den tilbage. Privatfoto
Danmark

- Altså, jeg hedder Søren, og jeg har et haveprogram, så jeg er da godt klar over, at jeg har sat røven i klaskehøjde

At være afskåret fra fællesskaber har været hårdt og lærerigt for Søren Vester, når han ser tilbage på 2021. Et år hvor han med ærefrygt gik i fodsporene på Søren Ryge med haveprogrammet "Søren Vesters Have" på DR.

2021: Er jyder på tv eksotiske? Det er Søren Vester tilbøjelig til at tro, når snakken falder på ligheden mellem ham, Søren Ryge og Frank "Bonderøven" Erichsen. I år fik Søren Vester sit eget haveprogram på DR, og det er én af årets vigtigste begivenheder for Vester fra Thise.

Et andet højdepunkt er ét år gammelt - nemlig da vaccinen kom ind i danskernes liv og langsomt og lidt efter lidt åbnede døren til endnu et vigtigt element i Søren Vesters liv: At vi igen kunne mødes i fællesskaber.

- Jeg er aldrig rigtig lykkedes med noget, jeg var alene om, siger han og husker tydeligt, da hans 50 mand store mandegymnastikhold endelig igen kunne bryde ud i fællessang.

3 ting jeg husker 2021 for

Året, der er gået, tager sig forskelligt ud, alt afhængigt af hvem, der ser tilbage. Avisen Danmark har bedt en række personer, kendt i den bredere offentlighed, udpege tre ting, som efter deres mening er med til at give 2021 sin signatur. I dag er det designer og tv-kendis, Søren Vester, der i år supplerede "I hus til Halsen" med haveprogrammet "Vesters Have".

1 Vaccinen, som redder os

Søren Vester har op til jul været i Viborg og få det tredje vaccinestik, og netop vaccinen synes han er én af de vigtigste begivenheder i året der gik.  Teknisk set kom vaccinen allerede i 2020, da de første særligt sårbare og gamle danskere allerede kunne lægge arm til vaccinenålen mellem jul og nytår. Men det var i 2021, at vaccinen for alvor kom ud danskerne.  

- Det er fantastisk, at vi er i et samfund, hvor vi har en løsning, og hvor vi stoler på det, der bliver meldt ud,  og hvor det bare kører. Vi kan vaccinere 300.000 mennesker på én dag.  Jeg har det sådan, at når Søren Brostrøm siger hop, så hopper vi.  Og myndighederne, regeringen og politikerne skal også have lov at fejle, for vi har stået i en situation, hvor vi ikke ved, hvad det er for et bjerg, vi står over for. 

Men det er ikke alle, der har det som dig. Nogle er skeptiske i forhold til vaccinen. 

- Ja der er godt nok nogle sølvpapirshoveder. Men når vi kigger ud i verden og sammenligner, så er det et fåtal, der ikke er med her i Danmark. Når nogle snakker om, at det er et overgreb fra staten, så får jeg det sådan: "Kom nu! Du bliver nødt til at se ud over egen næsetip". Det er fint nok, at der er nogle, der ikke vil vaccineres, men så gælder der bare nogle andre spilleregler for dem, og så er der nogle ting, de ikke kan være med til.  Som det ser ud nu med en verdensomspændende pandemi, bliver vi nødt til at forstå fællesskabets spilleregler. Men vi kan selvfølgelig ikke blive ved med at vaccinere, så der kommer en tid, hvor det overgår til at være ligesom en influenza, siger Søren Vester. 

Bekymringen går mod de store dele af verden, der ikke har adgang til vaccinen.

- Jeg aner ikke, hvad man gør ved det. Hele den tryghed og base, vi sidder på i et velfærdssamfund mangler de jo i store dele af verden. Vi kan ikke redde hele verden, men vi kan hjælpe. I det øjeblik, vi har dæmmet op her, så bliver vi spurgt, om vi vil hjælpe resten af verden, og det vil vi jo.

2 Den nye legeplads - haven

Vi er måske lidt eksotiske, siger Søren Vester om, hvorfor jyder, der roder i jorden, er godt fjernsyn. Søren Ryge og Frank "Bonderøven" Erichsen er andre eksempler. Privatfoto

I 14 år har Søren Vester og familien boet i et kæmpestort hus - en gammel præstegård - på en 10.000 kvadratmeter stor grund i Thise. Mens der er blevet sat i stand, kælet og kreeret indenfor, har haven stået urørt som én stor græsplæne. Men i år gik arbejdet igang med at forvandle græsplænen til et spændende have med blomsterhav, spiseligt og overraskelser. Det sker for rullende kameraer i "Søren Vesters Have" på DR.

- Når man har projekter indenfor som for eksempel køkken eller badeværelse, så skal banken som regel med ind over. Men haven er min helt egen kreative boble, og jeg bestemmer selv.  Det fascinerer mig, og jeg går i haven hver eneste dag bare lige for at se, siger Søren Vester.

Jeg tror, nogen ser os som lidt eksotiske. Vi er sådan nogen, der bor ude på landet og snakker med vores naboer, og vi står ved det, vi er rundet af. Men det er der jo utroligt mange der gør alle mulige steder i Jylland, på Fyn og Sjælland

Søren Vester

Netop det at give den gas og at være kreativ er det, som Vester gerne vil give videre med sit haveprogram.

- En have er ikke kvantefysik. Alle burde eksperimentere noget mere, så man får en mere personlig have. Det er bare om at plante noget og lege med det, om man så vil lave en japansk have med bonzai eller man går med en klassisk staurderhave eller noget helt tredje.  

- Min have er ikke en nulfejls-kultur men en multifejlskultur. Der sker fejl på fejl, men så lærer man undervejs. Jeg håber folk vil tænke, at når ham Søren Vester kan, så kan jeg også, siger han. 

Er du en ny Søren Ryge?

- Altså jeg hedder Søren, og jeg har et haveprogram, så jeg er da godt klar over, at jeg har sat røven i klaskehøjde. Jeg har ikke noget problem med at blive sammenlignet, det er en ære. Men jeg er ikke Søren Ryge.

- Jeg har set alle Sørens Ryges haveprogrammer, og jeg mener alle. Han har lavet fjernsyn i 40 år, så jeg føler nærmest, at jeg kender ham. Jeg står på en måde på skuldrene af ham, og det er med stor ærefrygt, at jeg har kastet mig ud i det, siger Søren Vester.

Udover dig og Ryge er der også Frank "Bolderøven" Erichsen. Hvorfor er jyder, der går og roder i jorden, så godt fjernsyn?

- Jeg er ikke sikker på, at det har noget at gøre med, at vi er jyder, for at være jysk er fandme ikke en kvalitet i sig selv.  Men jeg tror faktisk, nogle ser os som lidt eksotiske. Vi er sådan nogle, der bor ude på landet og snakker med vores naboer, og vi står ved det, vi er rundet af. Men det er der jo utroligt mange der gør alle mulige steder i Jylland, på Fyn og Sjælland.

"Søren Vesters Have" har været en pæn succes med seertal på som har ligget og vippet på begge sider af 500.000 seere. 

3 Fællesskabet som vi fik tilbage

I år tog Søren Vester hul på at lave 10.000 kvadratmeter græd om til en spændende have for rullende kameraer i Søren Vesters Have på DR. Foto: Claus Rud, DR

I halen på vaccinerne, fulgte genåbningen af samfundet henover sommeren. Selv om mange festivaller og andre  store kulturbegivenheder ikke blev til noget, så var muligheden for igen at kunne være sammen den helt store begivenhed for Søren Vester:

- For mig var det ren eufori, at nu måtte vi være sammen igen. Min årgang har jo aldrig oplevet, at der var den slags restriktioner, og at man ikke måtte gå ud og være sammen.  Da skal man helt tilbage til besættelsen under Anden Verdenskrig, siger Søren Vester. 

Han husker tydeligt, da det endelig var muligt at mødes med en gruppe mennesker over en frokost med børn, voksne, snak og leg på alle etager i den gamle præstegård. Nedlukning og restriktioner har gjort ham bevidst om, hvor værdfuldt det er:

- Vi lærte jo noget om, hvor vigtigt det er at mødes og ville hinanden. At have nogen at dele med og høre hinandens historier.  Jeg plejer at sige, at jeg har sgu aldrig lavet noget alene, der fungerede. Det med at være  en del af et fællesskab betyder noget, og det er kommet i fokus ved at vi mistede det og savnede det, siger Søren Vester.

Vi begynder altid med at synge "vi er børn af sol og sommer". Jeg glemmer ikke, da vi endelig kunne mødes til træning igen og vi brød ud i sang igen. Det var så fedt!

Søren Vester

En af de ting, der også kom tilbage var fællessangen.

- Vi har siddet i hver vores stue og sunget sammen med Phillip Faber, men det med at stå i forsamlingshuset synge sammen igen. det kan noget helt andet.

- Jeg er træner for et herregymnastikhold, hvor vi er 50 herrer i alderen 18-65 år, der samles og laver klassisk herregymnastik med spring i hallen. Vi begynder altid med at synge "vi er børn af sol og sommer".  Jeg glemmer ikke, da vi endelig kunne mødes til træning igen og vi brød ud i sang igen. Det var så fedt!

Søren Vester har været træt af fællesskaber, der måtte lukke ned, men han mener alligevel ikke, der rigtigt er noget af brokke sig over. 

- Vi har det jo godt. Men jeg har virkelig ondt af de unge mennesker. For eksempel dem, der er på efterskole, hvor alt netop handler om fællesskaber. Et år ud af et ungdomsliv er meget mere end et år ude af Søren Vesters 43 år. Som ung er det hele verden, der ramler. 

Blå bog

Søren Vester er uddannet fra Rum & Møbler-linjen på Danmarks Designskole i København.

Har både før og efter designskolen haft en stribe forskellige praktiske job som for eksempel glaspuster ved Stenhøj Glas, smed tømrer, gartner og pædagog.

Er vokset op på landet og købte en ko for sine konfirmationspenge hos sin bedstefar, der var landmand.

Er mest kendt som den kreative part af "I hus til Halsen", der har går i gang med den 10. sæson - Vester har medvirket i 6.

Har desuden medvirket i Vesters Verden (TV2 Fri), Vores Genbrugshjem (TV3), Mesterskaberne (DR), Velkommen Hjem (TV3).

Blev i år vært for "Vesters Have", hvor han laver 10.000 kvadratmeter græs om til en have med et hav af rum til blomster, grøntsager og overraskelser.

Bor på den gamle præstegård i landsbyen Thise i Skive kommune sammen med sin kone Dorthe Vester og deres børn Holger på 14 og Sigurd på 11 år.

Vester
Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes "En kongelig affære" fra 2012.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Danmark

Dansker blev smidt i straffecelle for ikke at have jakke på

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole