Annonce
De unge går fortsat i byen trods risiko for smitte. Genrefoto: Andreas Beck
Danmark

Adfærdsforsker advarer: De unge bliver de store smittespredere

Adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen fra Roskilde Universitet advarer mod, at særligt de unge risikerer at blive de helt store smittespredere under udbruddet af coronavirus. De tror, de lever for evigt og har langt mere sociale netværk end den voksne befolkning, lyder forklaringen blandt andet.

Virus: De danske unge vil sandsynligvis komme til at bære en del af skylden for, at coronavirussen fortsat spreder sig, selvom store dele af landet er lukket ned. Det vurderer adfærdsforsker ved Roskilde Universitet, Pelle Guldborg Hansen.

- De unge bliver nogle store smittespredere, fordi de tager lettere på risici end andre grupper. De tror, de lever for evigt. Mange af dem gider ikke blive mere end 30, fordi der alligevel ikke er noget på den anden side, forklarer forskeren.

Tidligere er det kommet frem, at flere unge blev smittet med coronavirus efter en fest, hvor de havde spillet et drukspil, der indebar at have bordtennisbolde i munden og spytte dem ud for at forsøge at ramme et plastiskkrus med øl. Hvis det lykkedes at ramme, skulle modstanderen drikke øllen. Samtidig har der været flere historier i medierne om unge, der fortsat mødes og holder privatfester. Historier, der ikke overrasker adfærdsforskeren.

- De unge har sociale netværk, der er langt mere aktive end voksne mennesker har. De vil stadig mødes med deres venner, kysse og have bajere. De bliver ret hurtigt utålmodige og vil ud og have det sjovt, nu hvor de har fri fra skole, siger Pelle Guldborg Hansen.

Vodkaflasker og vandpiber på runde

En anden årsag til, at han vurderer smittespredningen især vil komme fra de unge er, at fester anderledes og oftere end voksne.

- De kysser nogle gange med mange. De drikker af den samme vodkaflaske alle sammen, og vandpiben går på runde, siger Pelle Guldborg Hansen.

Han vurderer dog stadig, at regeringens beslutning om at lukke landets skoler og uddannelsesinstitutioner kan have en effekt på smittespredningen.

- På gymnasiet sætter de unge sig i en klasse med 30 studerende. Bagefter har de valgfag og sidder sammen med 25 andre. Der kører smitten nok ret hurtigt. Når de unge i stedet mødes i en kælder i Horsens, så er det måske de 10-15 unge, der er sammen hele aftenen, og igen næste aften.

- De er udenfor pædagogisk rækkevidde

Mens mange voksne i disse dage frivilligt undgår unødig aktivitet uden for hjemmet, er det sværere at begrænse de unge, vurderer Pelle Guldborg Hansen. Han mener for eksempel ikke, at man kan nå de unge gennem blød information om virussen og smittespredning.

- De er udenfor pædagogisk rækkevidde. Som det er nu, kan forældre ikke gøre meget andet end at give deres unge håndsprit med, siger han.

Pelle Guldborg Hansen vurderer, at der er brug for en klarere melding fra sundhedsmyndighederne eller regeringen, hvis de unge skal nås.

- Det er umuligt at holde sin teenager hjemme, hvis de andre er ude. Derfor er løsningen, at regeringen bliver meget mere klar i spyttet og siger direkte, at de unge ikke må forlade hjemmet. Det er fjollet, at resten af samfundet bliver bedt om at blive hjemme, virksomheder tager milliardtab dagligt, folk fyres, mennesker ryger på intensiv, og samtidig har vi en laissez faire holdning med, at de unge skal have lov. De unge er den gruppe, der har mindst at miste og den gruppe, der er mest sociale.

Avisen Danmark har bedt Statsministeriet og Sundhedsstyrelsen forholde sig til adfærdsforskerens udsagn. Styrelsens presseafdeling oplyser, at de vil gå videre med avisens henvendelse, men det har ikke været muligt at få svar inden avisens deadline. Statsministeriet henviser til influenceren Alexander Husums youtubevideo, hvor Mette Frederiksen deltager. Samtidig henviser statsministeriet til statsministerens pressemøde på DR Ultra. Her anbefaler hun blandt andet et barn aflyse sin børnefødselsdag med 22 deltagere.

Forsiden netop nu
Udland

Følg pressemødet: Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Danmark For abonnenter

Kristendemokrater søger succes via Rohdes erfaring og tricks

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Udland

Efter drab på politiker i England øges sikkerhed

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle