Annonce
I 2014 dræbte den selvudnævnte incel Elliot Rodger seks mennesker ved en skolemassakre i Los Angeles, Californien. Det var det første massedrab fra en Incel, og nu tyder noget på, at bevægelsen er kommet til Danmark. Foto: Jonathan Alcorn/Ritzau Scanpix
Danmark

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Tusindvis af kvindehadske beskeder, skydevåben på det mørke internet og mulig planlægning af skoleskyderi på flere skoler. Retssagen mod en 27-årig mand fra Nordjylland er i gang, og manden har fået prædikatet ”incel”, men hvad betyder det, og hvordan kan det lede til så voldsomme planer?

Incel: Lige nu ruller der en opsigtvækkende retssag mod en 27-årig mand fra Hobro, der er tiltalt for siden 2015 at have planlagt et eller flere masseskyderier på skoler og lignende institutioner i Nord-og Østjylland.

I 2015 begyndte manden at skrive på det, der skulle være hans manifest. I det omkring 150 siders lange dokument har den tiltalte detaljeret beskrevet tanker om drab, sin fascination af massemordere og sit ønske om at slå unge eller børn ihjel.

Ifølge anklageskriftet har den tiltalte i sin forberedelse på at fuldføre sin ondskabsfulde plan angiveligt søgt på skoler i området, tilgået skemaer og senere indhentet oplysninger om ringetider, antal elever og indkøbt remedier heriblandt ”taktisk beklædning” som bukser, et nylonbælte, handsker, kasket samt en vest med flere forlommer.

Vedkommende købte også en bil, der skulle bruges i forbindelse med masseskyderiet, og tre dage inden anholdelsen er han anklaget for at lavet en ordre på en halvautomatisk riffel på et lukket netværk, der kun kan tilgås med særlig software.

Alt det ligger til grund for den primære anklage om forsøg på massedrab under særligt skærpende omstændigheder.

Men hvordan ender en 27-årig nordjyde der? Forklaringen skal formentligt findes i en voksende og hadsk ideologi, der får mænd til at hade kvinder.

Hvad er "Incels"?

  • Incel er et begreb, der er en sammentrækning af de første bogstaver i de engelske ord ”involuntary celibate”, hvilket betyder en person i ufrivilligt cølibat.
  • Begrebet dækker over personer - i langt overvejende grad mænd - der er frustrerede over ikke at være i stand til at opnå romantiske eller seksuelle forhold til kvinder.
  • Nogle radikaliserede incels giver på disse platforme udtryk for et markant kvindehad samt had til mænd, der opfattes som havende succes med kvinder.
  • Mange incels færdes i internationale, virtuelle fællesskaber, der tilbyder brugerne en høj grad af anonymitet. Det gør det vanskeligt at estimere det samlede antal af radikaliserede brugere.
  • Særligt kvindehadet har været drivkraft i en række angreb begået af incels i USA og Canada i perioden 2014 til 2020, hvor mange personer er blevet dræbt og såret.
  • Center for Terroranalyse vurderer, at det kan være særdeles svært for myndigheder at forudsige, hvem og hvor incels vil angribe. Dette skyldes, at incels har en bred måludvælgelse og vil kunne angribe både kvinder og mænd.

Incels

Tidligere har Danmarks Radio fortalt, hvordan den 27-årige mand gennem en årrække har været aktiv på såkaldte incel-fora på nettet, som dyrker kvindehad. Navnlig ét forum har han været særdeles aktiv på med næsten 6.000 opslag.

Og det er ikke just småting, der er blevet udtrykt gennem fingrene på den tiltalte:

- Kvinder er nogle hykleriske, utaknemmelige sluts (tøjter, red.), og jeg fucking hader dem.

- Det er ligegyldigt, hvor uskyldig, du synes, en lille pige er. I løbet af 10 år vil hun alligevel være en slut.

Begrebet incels er ikke nyt i international kontekst og er en forkortelse for ”involuntary celibate”, der betyder ufrivilligt cølibat. Det er en primært internetbaseret bevægelse af især mænd, der er frustrerede over ikke at kunne få sex eller have romantiske forhold til kvinder.

Maia Kahlke Lorentzen er specialiseret i digital kultur, online had-fællesskaber og digital chikane hos Cybernauterne, der et netværk af eksperter i digital dannelse. Ifølge hende har mændene en firkantet biologisk forklaring på, hvorfor de ikke får nogen interesse hos det modsatte køn.

- De har den oplevelse, at kvinder vil have én type mand. Når mændene så ikke lykkes, bliver de frustreret og føler, at der aldrig er nogen, der vil elske dem eller give dem opmærksomhed, fordi de er nederst i mandehierarkiet.

Netop hierarki er vigtig i forståelsen af incels. Ifølge dem stræber kvinder kun efter en succesfuld mand med mange penge, der ud fra de traditionelle skønhedsidealer er en attraktiv mand.

Hvis du ikke tilhører den gruppe, så er der intet at gøre, fordi kvinder altid vil søge den bedste partner til at få børn med. Og her ligger mændene i incelsgruppen nederst i hierakiet, da de ikke opfylder de kriterier. Det giver mændene en håbløshed, da de aldrig kan ændre på faktum, ifølge dem selv.

Den indsigt kaldes et ”klarsyn” eller at få den ”sorte pille” inspireret fra filmen The Matrix, hvor hovedpersonen ser verden, som den virkelig er, når han indtager en farvet pille.

- Incel-ideologien giver gruppen en forklaring på, hvorfor der ikke er nogen, der elsker dig, hvorfor ikke nogen vil have sex med dig. At det ikke alene er din skyld, det er nogle strukturer, som er imod en, siger Maia Kahlke Lorentzen

Selvom det ifølge incel-gruppen angiveligt er biologisk bestemt, fremtvinger det et had til kvinder så indædt, at det for nogle fører til drab, som man bl.a. har set i England og USA.

Kvinder er nogle hykleriske, utaknemmelige sluts (luder, red.), og jeg fucking hader dem

Uddrag fra tiltaltes manifest

Sagen i Aalborg

Tre ud af seks retsmøder i sagen er allerede overstået i retssagen i Aalborg. Her er det bl.a. kommet frem, at den tiltalte i sit manifest har nedskrevet de konkrete datoer for, hvornår masseskyderiet skulle finde sted.

Ifølge manifestet skulle det ske mellem den 20. og 23. august 2018. Den 22. august 2017 skrev den 27-årige om massemordet kaldet V-day.

- Når jeg vågner i morgen, er der mindre end et år til hævnens dag, skrev han i sit manifest.

Den tiltalte har i retten flere gange forklaret, at masseskyderiet var en fantasi, og han i 2018 droppede tankerne om at udføre det.

Ifølge Maia Kahlke Lorentzen er voldsfantasier mod kvinder centralt hos incels, hvor man dyrker fortællingerne i fællesskab på nettet.

- Det kan være beskrivelser af voldsfantasier om at hævne sig på kvinder, skyde folk eller på anden måde straffe de kvinder, som man mener fratager en muligheder. Det kan også være overgrebsfantasier, som f.eks. at kvinder skal have værnepligt til at dyrke sex med mænd.

Christian Skettrup var den første, der kom på sporet af den 27-årige nordjyde. Han er digital analytiker hos foreningen Digital Ansvar, hvor han ved en tilfældighed stødte på et opslag fra den tiltalte. Efterfølgende sammensatte han et digital puslespil af mandens aktivitet, der gav et foruroligende billede

- Retorikken er meget voldsom, og der eksisterer en fascination for våben og tidligere selvudnævnte incels, der har begået massedrab, fortæller Christian Skettrup, der sammen med advokat og stifter af Digitalt Ansvar Miriam Michaelsen anmeldte manden til politiet.

Ingen grund til frygt

Der er nedlagt navneforbud i sagen, og derfor må medier ikke nævne vedkommendes navn eller komme med beskrivelser af manden, der kan afsløre hans identitet.

Sagen er sin første af sin slags i Danmark, og det kan derfor være svært at sige noget om karakteristika ved gruppen, der online spreder had om kvinder. Men ud fra den forskning som Maia Kahlke Lortenzen har gennemgået, ligner incels ikke den typiske voldsmand.

- Det kan være ham den stille, der er lidt socialt akavet og selvom de fleste er anonyme, kan vi se, at det er relativt unge mænd, der er teknologisk dygtige. Samtidig har incelsmordere i udlandet ikke været økonomisk marginaliseret eller lignende men har massive sociale og psykiske problemer.

Det er heller ikke sådan, at man skal frygte for en stor gruppe af unge mænd, der er villige til at ty til vold, selvom det ikke undrer Maia Kahlke Lortenzen, at der nu er en sag i Danmark.

- Man skal ikke gå som forældre og være helt vildt bange for, at ens barn nu bliver en incel, hvis de er meget online. Men man skal være god til at se på tegnene især hos drenge om mistrivsel og eksklusion, og hvorvidt deres sprogbrug om kvinder bliver hadsk og grimt.

Incels blev for første gang nævnt i den seneste risikovurdering fra Center for Terroranalyse. Her skriver Politiets Efterretningstjeneste, at incels kan inspirere til handlinger, der ”kan have karakter af terrorisme.” Derfor mener Christian Skettrup også, at der skal komme en større bevidsthed om, at det, der sker på internettet, i høj grad er virkeligt.

- Man kan ikke skelne mellem en digital og analog verden. De ting der foregår på nettet skal tages alvorligt, ellers ser vi i yderste konsekvens, at det kan føre til eksempelvis angreb begået af incels eller andre radikaliserede.

Derfor opfordrer han også til, at man skal være opmærksom på sprogbruget, og hvis man ser noget, man mener er farligt, bør man anmelde det til politiet.

Den pågældende sag mod den 27-årige nordjyde har sidste retsdag den 3. februar, og anklageren går efter at få tiltalte dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling.

Tiltaltes forsvarsadvokat oplyser til DR, at hans klient nægter sig skyldig og ikke vil kommentere på sin tilknytning til incel-bevægelsen.

Forsiden netop nu
Danmark

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Udland

Forskere: Rusland stopper næppe med fremskridt i Donbas

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Borgmester: Letbane skal forhindre at Odense sander til i biler

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani