Annonce
Boligpriserne er steget i 2021, viser tal fra Boligsiden. For 2022 ventes priserne ikke at stige lige så meget. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Erhverv

2021 har budt på største boligprisstigninger i 15 år

På tværs af boligmarkedet har der været store prisstigninger i 2021. Stigningerne ventes at aftage i 2022.

Interessen for at købe ny bolig har i 2021 været til at tage og føle på. Det har været med til at give store prisstigninger på boliger.

Det viser tal fra Boligsiden, der er ejet af landets ejendomsmæglere.

For huse, lejligheder og sommerhus er priserne i 2021 henholdsvis steget med 11, 10 og 16 procent. Det er sammenlignet med priserne et år tidligere.

Ifølge Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, er stigninger i den størrelsesorden ikke set siden midten af 00'erne.

Hun forklarer, at stigningerne har været særligt store i første halvdel af 2021.

- Der var så meget tryk på i første halvdel af 2021, at der opstod debat om eventuelle indgreb på boligmarkedet.

- Siden faldt tempoet i andet halvår, hvor prisstigningerne blev langt mindre, og regeringen afviste de foreslåede indgreb på boligmarkedet.

- På den måde var udviklingen i 2021 opdelt i to meget forskellige halvdele, siger Birgit Daetz.

Ser man på prisudviklingen for huse solgt i de fem forskellige regioner, topper Region Hovedstaden med prisstigninger på 15,7 procent i 2021.

Stigningen i Region Hovedstaden skyldes blandt andet Rudersdal Kommune, der med en stigning på 25,2 procent også er den kommune, der på landsplan har oplevet den største stigning i huspriserne i løbet af året.

Efter en lang periode med generelt stigende huspriser set det ud til, at der nu begynder at falde lidt mere ro over udviklingen.

I hvert fald er huspriserne isoleret for december faldet med 0,4 procent. Det er første gang i 20 måneder, at huspriserne på landsplan falder.

En del af forklaringen kan ifølge Birgit Daetz være, at priserne typisk falder hen over efteråret. Det er også normalt at opleve prisfald i december.

De faldende priser kan også været et varsel om en normalisering, efter at 2021 og 2020 har budt på historisk store prisstigninger på tværs af boligmarkedet.

- Vi ved fra 2020 og 2021, at det er svært at spå om fremtiden.

- Men vi forventer, at antallet af handler i 2022 bliver lavere end i de foregående år, og vi håber, at udbuddet stiger til foråret, så køberne får mere at vælge imellem.

- Vi forventer også, at tendensen mod mere normale tilstande på boligmarkedet fortsætter, og at priserne derfor også i højere grad vil følge de sæsonudsving, der blev sat ud af kraft, da corona ændrede boligmarkedets dynamikker i 2020, siger Birgit Daetz.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark