Annonce
Emil er et opdigtet navn, som vi har givet den 16-årige snusbruger. Det har vi gjort, da han ikke ønsker at hans forældre kender til afhængigheden. Genrefoto: Jens Wognsen
Danmark

16-årige Emil fik hurtigt hang til nikotinposer: Nu prøver han kræfter med det stærkeste snus

Ifølge 16-årige "Emil" kan dyrere nikotinposer og tyggetobak måske få færre til at starte med det sundhedsskadelige produkt. Han mener dog, at der skal være mere hjælp at hente for unge, som ønsker at stoppe.

- Jeg kommer fra en lille by i Nordjylland. Lokalområdet er kendt for, at mange unge ender i et stofmisbrug. Det har dog aldrig ligget i kortene for mit vedkommende. Mine forældre har altid gjort det meget klart for mig, hvilke konsekvenser bare cigaretter har for en selv. Det var derfor også ret fjernt for mig, da min fætter og hans kammerat tilbød mig en nikotinpose, da vi havde været i byen.

Sådan indleder 16-årige "Emil" fortællingen, da jeg beder ham om at beskrive, hvordan han som 15-årig startede sit forbrug af nikotin, som senere at gået hen og blevet både et misbrug og en afhængighed.

Første gang

- Vi havde været til fest. Jeg gik i 8. klasse på det tidspunkt, og jeg havde egentlig lovet mig selv, at jeg aldrig ville tage snus. Derfor takkede jeg også nej, da min fætter tilbød mig en nikotinpose nede på busstationen. Men nysgerrigheden dragede mig alligevel. Jeg tog et stykke. Det var første gang, vi prøvede nikotinposer alle tre.

- Jeg kan huske, at jeg ikke mærkede en stor effekt. Jeg var fuld, og det har måske lagt en dæmper på effekten. De to andre fik det dårligt og kunne ikke lide det stærke nikotin-kick. Derfor tog jeg pakken med hjem. Jeg syntes, at det var synd, hvis resten skulle smides ud, men jeg lovede samtidig mig selv, at når pakken var tom, ville jeg ikke købe en ny.

I samme periode i 2019 blev nikotinposer, tyggetobak og den svenske snus en dille, som gjorde, at mange unge begyndte at bruge nikotinprodukterne. Nogle erstattede rygning med poserne, mens andre startede en ny afhængighed.

En glidebane

- Et par dage senere var jeg sammen med en kammerat. Han havde aldrig prøvet nikotinposerne før, og vi aftalte at tage en hver, mens vi var sammen. Jeg fik et vildt kick. Det prikkede i hele kroppen, og det var mega rart.

Langsomt blev "Emils" pakke med nikotinposer tømt. Der gik dog ikke længe, før han købte den næste.

- Det var nemt nok at få fat i. Man skulle bare vide, hvornår ens venner var på arbejde. Så blev man ikke bedt om legitimation. Jeg lavede en aftale med mig selv om, at jeg kun måtte tage tre poser om dagen, men det blev hurtigt til fire og så fem. Jeg blev ved med at fortælle mig selv, at jeg ikke var afhængig. I bakspejlet kan jeg dog godt se, at det tog fart, da flere og flere venner også begyndte at tage det.

Nikotinposer er et billigt alternativ til snus. Poserne minder om snus, men indeholder nikotin og plantefibre, og altså ikke tobak. Derfor er der ingen afgifter på nikotinposer, som der er på cigaretter, tyggetobak og lignende. Foto: Michael Bager

"Emil" erindrer ikke præcis, hvornår han indså, det var blevet en afhængighed. Han husker dog, hvordan han indså det.

- Jeg begyndte at få abstinenser. Jeg blev pirrelig, når det var seks-otte timer siden, jeg sidst havde taget et stykke snus. Det var også stærkere snus, jeg var begyndt at tage. Nikotinposerne lå for længst bag mig, for der var simpelthen ikke nok nikotin i til at give mig kicket. Derfor begyndte jeg også at købe snus på nettet, for den svenske variant må ikke sælges i danske butikker.

Den stærkeste snus, som "Emil" har taget, indeholder 100 milligram nikotin. Til sammenligning indeholder en gennemsnitlig cigaret 12 milligram nikotin. Til daglig bruger "Emil" dog en mildere snus, med 25 milligram nikotin per pose.

"Hjælp"

Nu går "Emil" i 9. klasse på en efterskole. På efterskolen er der nultolerance for snus. Man bliver derfor bortvist, hvis eleverne bliver opdaget i at bruge det.

- Jeg har forsøgt at stoppe, men det er svært. Jeg har flere gange været bange for at blive opdaget, men samtidig har den tid, hvor efterskolerne har været lukkede, og jeg har været hjemme, bare fået mit snusforbrug til at eksplodere. Skolen har aldrig tilbudt, at man anonymt kunne få hjælp til at stoppe, og jeg savner en udstrakt hånd.

- Jeg ville ønske, at jeg aldrig havde prøvet snus. Prisstigninger vil ikke hjælpe mig. Det vil nok bare gøre, at jeg får et pengeproblem. Omvendt vil det måske hjælpe på, at folk ikke starter med at bruge for eksempel nikotinposer, hvis det er dyrt. Uanset hvilke restriktioner. man lægger på snusprodukterne, vil os, som er afhængige, dog stadig kunne få fat i det. Det er jeg overbevist om.

"Emil" fortæller desuden, at det mest er jævnaldrende drenge, der bruger snus og nikotinposer. Han gætter på, at ni ud af ti i sin egen aldersgruppe har prøvet snus eller et snus-lignende produkt.

Anonym kilde

Redaktionen har valgt at lade kilden i denne artikel være anonym, da han ikke ønsker, at forældrene opdager, at han bruger snus.

Redaktionen er bekendt med kildens identitet, og "Emil" er et fiktivt navn, som vi har givet den 16-årige.


Jeg lavede en aftale med mig selv om, at jeg kun måtte tage tre poser om dagen, men det blev hurtigt til fire og så fem.

"Emil"
Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9