Annonce
Hvis vi ikke handler nu, vil vi ved næste kommunalvalg have udledt så meget CO2, at vi overskrider 1,5 gradsmålet, skriver 10 organisationer i et opråb. Foto: Johan Gadegaard
Debat

10 organisationer i fælles opfordring: Vis grønt lokalt lederskab nu

Debat: Om få uger står vi med én konkret mulighed, for at vise vejen til en grønnere og bedre fremtid lokalt. For ved kommunalvalget 16. november kan vi skabe en grøn bølge over hele Danmark. Hvis vi gør det, kan vi give en lidt bedre verden videre til vores børn. Med plads til en rigere og vildere natur. Med sundere liv, uden forurening af vores miljø. Med et lokaldemokrati, hvor vi alle har en stemme. Og med grønne arbejdspladser, der ikke efterlader nogen på perronen.

Det er kort sagt nu, vi kan vælge at vise lokalt lederskab i at handle på klima- og naturkriserne. Og det er vigtigere end nogensinde før: Det er vores handling de næste få år, der afgør, hvilken fremtid vi kigger ind i.

Når vi i stemmeboksene sætter kryds, vælger vi de kommunalpolitikere, der skal vise lederskab de fire mest afgørende år i den grønne omstilling. For hvis vi ikke handler nu, vil vi allerede ved næste kommunalvalg have udledt så meget CO2, at vi overskrider 1,5 gradsmålet, som vi har forpligtet os til med Paris-aftalen.

Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er vi nødt til at handle lokalt. Det ville være håbløst at forsøge at diktere hele omstillingen oppefra og ned, og vi har heller ikke længere tid til at vente på Christiansborg. Omstillingen udleves lokalt, og kun hvis vi tager lederskab her, har vi en chance.

Heldigvis er vi mange, der vil have det lederskab nu. En ny undersøgelse viser, at den grønne dagsorden har størst betydning for, hvor vælgerne sætter kryds 16. november. Det er hele 42 procent af danskerne, der placerer klima, natur og miljø som et af de tre vigtigste politiske emner.

Og det blomstrer allerede med gode eksempler, som kan inspirere til den handling, der er brug for. Fra Samsø til Rebild er borgere i fuld gang med at vise vejen til grønnere lokalsamfund. Hvis der er noget land i verden, der kan vise det lokale lederskab i den grønne omstilling, så er det nok Danmark.

Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er vi nødt til at handle lokalt.

Ved at lytte til de mange gode erfaringer, har vi fundet fire konkrete tiltag, der vil være et godt skridt på vejen mod grønnere lokalsamfund. Derfor beder vi kandidater til kommunalvalget forpligte sig til at arbejde for:

1) At kommunen vælger grønne løsninger ved at indregne en pris på minimum 850 kroner per ton udledt CO2 i kommunens indkøb, forsyning og byggeri. 2) At kommunen giver plads til mere vild natur ved at beskytte de biologisk mest værdifulde arealer. 3) At kommunen styrker demokratiet med grønne borgerting, som, støttet af eksperter, har reel indflydelse på kommunens klima- og naturpolitik. 4) At kommunen sikrer nye grønne arbejdspladser og uddanner borgerne til de nye job.

Hvis vi skal skabe et grønt kommunalvalg, skal vi også have de lokale kandidater til at forpligte sig på reel handling. Derfor har vi lavet hjemmesiden Detsidstevalg.dk, hvor man kan spørge sine lokale kandidater, om de vil forpligtige sig på at vise lokalt lederskab, og hvor man som vælger har mulighed for at se, hvilke politikere der bakker op om klimadagsordenen.

Hvis vi overalt i landet nu vælger de kandidater, der vil arbejde for en grøn omstilling lokalt, så kan vi om et par uger skabe den grønne bølge over hele Danmark, som kan blive afgørende for, at vise vejen mod en klimasikker fremtid.

Det skylder vi os selv, vores børn og vores natur. Derfor skal vi stemme grønt.

Følgende har skrevet under på indlægget: Christian Fromberg, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse. Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen. Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke. Caspar Olausson, sekretariatschef i Verdens Skove. Henrik Juul Rasmussen, formand for Byggefagenes Samvirke. Jens Friis Lund, Klima- og Omstillingsrådet. Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace. Natacha Holst Hansen, konstitueret sekretariatschef i Dansk Folkeoplysnings Samråd. Alex Larsen, aktiv i Bedsteforældrenes Klimaaktion og Johan Galster, demokratirådgiver i We Do Democracy.

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Smartphone: Det var noget galt i bilens lastrum. Den afghanske dreng og de øvrige flygtninge havde svært ved at trække vejret, og der var ved at udbryde panik, for ingen kunne høre dem råbe eller banke på vognens sider.

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen