Annonce
Hvis vi ikke handler nu, vil vi ved næste kommunalvalg have udledt så meget CO2, at vi overskrider 1,5 gradsmålet, skriver 10 organisationer i et opråb. Foto: Johan Gadegaard
Debat

10 organisationer i fælles opfordring: Vis grønt lokalt lederskab nu

Debat: Om få uger står vi med én konkret mulighed, for at vise vejen til en grønnere og bedre fremtid lokalt. For ved kommunalvalget 16. november kan vi skabe en grøn bølge over hele Danmark. Hvis vi gør det, kan vi give en lidt bedre verden videre til vores børn. Med plads til en rigere og vildere natur. Med sundere liv, uden forurening af vores miljø. Med et lokaldemokrati, hvor vi alle har en stemme. Og med grønne arbejdspladser, der ikke efterlader nogen på perronen.

Det er kort sagt nu, vi kan vælge at vise lokalt lederskab i at handle på klima- og naturkriserne. Og det er vigtigere end nogensinde før: Det er vores handling de næste få år, der afgør, hvilken fremtid vi kigger ind i.

Når vi i stemmeboksene sætter kryds, vælger vi de kommunalpolitikere, der skal vise lederskab de fire mest afgørende år i den grønne omstilling. For hvis vi ikke handler nu, vil vi allerede ved næste kommunalvalg have udledt så meget CO2, at vi overskrider 1,5 gradsmålet, som vi har forpligtet os til med Paris-aftalen.

Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er vi nødt til at handle lokalt. Det ville være håbløst at forsøge at diktere hele omstillingen oppefra og ned, og vi har heller ikke længere tid til at vente på Christiansborg. Omstillingen udleves lokalt, og kun hvis vi tager lederskab her, har vi en chance.

Heldigvis er vi mange, der vil have det lederskab nu. En ny undersøgelse viser, at den grønne dagsorden har størst betydning for, hvor vælgerne sætter kryds 16. november. Det er hele 42 procent af danskerne, der placerer klima, natur og miljø som et af de tre vigtigste politiske emner.

Og det blomstrer allerede med gode eksempler, som kan inspirere til den handling, der er brug for. Fra Samsø til Rebild er borgere i fuld gang med at vise vejen til grønnere lokalsamfund. Hvis der er noget land i verden, der kan vise det lokale lederskab i den grønne omstilling, så er det nok Danmark.

Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, er vi nødt til at handle lokalt.

Ved at lytte til de mange gode erfaringer, har vi fundet fire konkrete tiltag, der vil være et godt skridt på vejen mod grønnere lokalsamfund. Derfor beder vi kandidater til kommunalvalget forpligte sig til at arbejde for:

1) At kommunen vælger grønne løsninger ved at indregne en pris på minimum 850 kroner per ton udledt CO2 i kommunens indkøb, forsyning og byggeri. 2) At kommunen giver plads til mere vild natur ved at beskytte de biologisk mest værdifulde arealer. 3) At kommunen styrker demokratiet med grønne borgerting, som, støttet af eksperter, har reel indflydelse på kommunens klima- og naturpolitik. 4) At kommunen sikrer nye grønne arbejdspladser og uddanner borgerne til de nye job.

Hvis vi skal skabe et grønt kommunalvalg, skal vi også have de lokale kandidater til at forpligte sig på reel handling. Derfor har vi lavet hjemmesiden Detsidstevalg.dk, hvor man kan spørge sine lokale kandidater, om de vil forpligtige sig på at vise lokalt lederskab, og hvor man som vælger har mulighed for at se, hvilke politikere der bakker op om klimadagsordenen.

Hvis vi overalt i landet nu vælger de kandidater, der vil arbejde for en grøn omstilling lokalt, så kan vi om et par uger skabe den grønne bølge over hele Danmark, som kan blive afgørende for, at vise vejen mod en klimasikker fremtid.

Det skylder vi os selv, vores børn og vores natur. Derfor skal vi stemme grønt.

Følgende har skrevet under på indlægget: Christian Fromberg, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse. Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen. Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke. Caspar Olausson, sekretariatschef i Verdens Skove. Henrik Juul Rasmussen, formand for Byggefagenes Samvirke. Jens Friis Lund, Klima- og Omstillingsrådet. Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace. Natacha Holst Hansen, konstitueret sekretariatschef i Dansk Folkeoplysnings Samråd. Alex Larsen, aktiv i Bedsteforældrenes Klimaaktion og Johan Galster, demokratirådgiver i We Do Democracy.

Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Topchef afviser ansvar i sag om brændstof til Syrien

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

Skærper flyrejserestriktioner for to byer: Test eller bøde

Udland

USA: Rusland har planer om militær aktion mod Ukraine

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer